Dzisiaj przepis dla wielbicieli pseudo zakalców :)  Ciasto jest bardzo ananasowe, mokre od jego soku, ale sama słodycz jest złamana smakiem czekolady.  Szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe na piknik, do gorzkiej kawy. Ananas jest wyczuwalny w każdym kęsie, a kruszonka sprawia, że skórka jest chrupiąca. Sama kruszonka jest też niezwykła - bo zrobiona z chałwy, co dodaje delikatnej waniliowej przyjemności :) Zapraszam do wykonania tego przepisu już dziś ^^   
 Składniki na małą blaszkę (20x23):
CIASTO: 
* 2,5 szklanki mąki pszennej,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1 szklanka cukru,
* proszek  do pieczenia,
* 100 mililitrów kefiru,
* 100 mililitrów gęstego jogurtu naturalnego,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki oleju, 
* Puszka ananasów krojonych w półćwiartki,
* 1 czekolada
KRUSZONKA:
* 100 gramów chałwy,
*  50 gramów masła,
* 1 szklanka mąki,
 
 
1. Wszystkie składniki ciasta (prócz ananasów i czekolady), przenosimy do miski -> miksujemy.
2. Czekoladę kroimy w kostkę. Ananasy odsączamy z zalewy. 
3. Składniki kruszonki łączymy ze sobą za pomocą palców. 
4. Do ciasta dodajemy ananas i czekoladę. 
5. Wszystko wylewamy na formę i obsypujemy kruszonką ^^ 
6. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. 
7. Smacznego :D
 

 
  
 
 
  
  
 

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz