czwartek, 19 marca 2015

Mocno mokry ananasowiec z czekoladą

Dzisiaj przepis dla wielbicieli pseudo zakalców :)  Ciasto jest bardzo ananasowe, mokre od jego soku, ale sama słodycz jest złamana smakiem czekolady.  Szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe na piknik, do gorzkiej kawy. Ananas jest wyczuwalny w każdym kęsie, a kruszonka sprawia, że skórka jest chrupiąca. Sama kruszonka jest też niezwykła - bo zrobiona z chałwy, co dodaje delikatnej waniliowej przyjemności :) Zapraszam do wykonania tego przepisu już dziś ^^  




 Składniki na małą blaszkę (20x23):
CIASTO:
* 2,5 szklanki mąki pszennej,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1 szklanka cukru,
* proszek  do pieczenia,
* 100 mililitrów kefiru,
* 100 mililitrów gęstego jogurtu naturalnego,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki oleju,

* Puszka ananasów krojonych w półćwiartki,
* 1 czekolada

KRUSZONKA:
* 100 gramów chałwy,
*  50 gramów masła,
* 1 szklanka mąki,


1. Wszystkie składniki ciasta (prócz ananasów i czekolady), przenosimy do miski -> miksujemy.


2. Czekoladę kroimy w kostkę. Ananasy odsączamy z zalewy.


3. Składniki kruszonki łączymy ze sobą za pomocą palców.


4. Do ciasta dodajemy ananas i czekoladę.


5. Wszystko wylewamy na formę i obsypujemy kruszonką ^^


6. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.


7. Smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis