Dzisiaj przepis dla wielbicieli pseudo zakalców :) Ciasto jest bardzo ananasowe, mokre od jego soku, ale sama słodycz jest złamana smakiem czekolady. Szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem doskonałe na piknik, do gorzkiej kawy. Ananas jest wyczuwalny w każdym kęsie, a kruszonka sprawia, że skórka jest chrupiąca. Sama kruszonka jest też niezwykła - bo zrobiona z chałwy, co dodaje delikatnej waniliowej przyjemności :) Zapraszam do wykonania tego przepisu już dziś ^^
Składniki na małą blaszkę (20x23):
CIASTO:
* 2,5 szklanki mąki pszennej,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 1 szklanka cukru,
* proszek do pieczenia,
* 100 mililitrów kefiru,
* 100 mililitrów gęstego jogurtu naturalnego,
* 2 jajka,
* 1/2 szklanki oleju,
* Puszka ananasów krojonych w półćwiartki,
* 1 czekolada
KRUSZONKA:
* 100 gramów chałwy,
* 50 gramów masła,
* 1 szklanka mąki,
1. Wszystkie składniki ciasta (prócz ananasów i czekolady), przenosimy do miski -> miksujemy.
2. Czekoladę kroimy w kostkę. Ananasy odsączamy z zalewy.
3. Składniki kruszonki łączymy ze sobą za pomocą palców.
4. Do ciasta dodajemy ananas i czekoladę.
5. Wszystko wylewamy na formę i obsypujemy kruszonką ^^
6. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
7. Smacznego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz