Urodzinki znajomej to dobry powód na wymyślenie czegoś specjalnego. Przepis dzisiejszy również nada się na wielkanocny stół. Mandarynki przekrojone w poprzek kojarzą mi się ze słońcem, którego jeszcze jest tak mało. Dlatego przepis polecam szczególnie tym, którzy chcą wpuścić do domu trochę słonecznego nastroju.
Składniki na formę keksówkę 30 cm:
* 200 gramów masła,
* 220 gramów mąki pszennej,
* 100 gramów mąki ziemniaczanej,
* 200 gramów cukru pudru,
* galaretka cytrynowa,
* 5 jajek,
* 100 mililitrów mleka,
* proszek do pieczenia,
* ewentualnie kwasek cytrynowy,
* 5-6 mandarynek.
1. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
2. Dokładnie miksujemy masło z cukrem pudrem - tak by powstała puszysta masa.
3. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku,
5. Gdy wszystko się dobrze połączy, czas na dodanie mąk, galaretki, proszku do pieczenia i mleka Na koniec, na najniższych obrotach dodajemy pianę z białek.
6. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy mandarynki obrane ze skórki,
7. Resztę ciasta rozprowadzamy na wierzchu - uważając by nie przesunąć owoców.
8. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 150 stopni.
Swietny pomysl.
OdpowiedzUsuńMandarynki wygladaja niezmiernie malowniczo!
:)
Dzięki mandarynkom także samo ciasto przesiąka cudownym cytrusowym smakiem :)
UsuńMniam <3 Dziękuję za udział w akcji 'Babki Wielkanocne'
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za zorganizowanie takiej Akcji Kasiu - a przepis Gorąco Polecam :D
UsuńGenialny pomysł, rewelacyjnie ta babka wygląda :)
OdpowiedzUsuńWiec do roboty Gin i pieczemy :)
Usuń