sobota, 14 marca 2015

Babka cytrynowa z mandarynkowym słoneczkiem

Urodzinki znajomej to dobry powód na wymyślenie czegoś specjalnego. Przepis dzisiejszy również nada się na wielkanocny stół. Mandarynki przekrojone w poprzek kojarzą mi się ze słońcem, którego jeszcze jest tak mało. Dlatego przepis polecam szczególnie tym, którzy chcą wpuścić do domu trochę słonecznego nastroju.




Składniki na formę keksówkę 30 cm:
* 200 gramów masła,
* 220 gramów mąki pszennej,
* 100 gramów mąki ziemniaczanej,
* 200 gramów cukru pudru,
* galaretka cytrynowa,
* 5 jajek,
* 100 mililitrów mleka,
* proszek do pieczenia,
* ewentualnie kwasek cytrynowy,
* 5-6 mandarynek.


1. Białka z odrobiną  soli ubijamy na sztywną pianę.


2. Dokładnie miksujemy masło z cukrem pudrem - tak by powstała puszysta masa.
 

3. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku,


5. Gdy wszystko się dobrze połączy, czas na dodanie mąk, galaretki, proszku do pieczenia i mleka       Na koniec, na najniższych obrotach dodajemy pianę z białek.


6. Połowę ciasta wylewamy do formy i układamy mandarynki obrane ze skórki,


7. Resztę ciasta rozprowadzamy na wierzchu - uważając by nie przesunąć owoców.


8. Ciasto pieczemy 45 minut w temperaturze 150 stopni.







Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V

6 komentarzy:

  1. Swietny pomysl.
    Mandarynki wygladaja niezmiernie malowniczo!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki mandarynkom także samo ciasto przesiąka cudownym cytrusowym smakiem :)

      Usuń
  2. Mniam <3 Dziękuję za udział w akcji 'Babki Wielkanocne'

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za zorganizowanie takiej Akcji Kasiu - a przepis Gorąco Polecam :D

      Usuń
  3. Genialny pomysł, rewelacyjnie ta babka wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis