wtorek, 26 maja 2015

Tutti-Frutti

Tutti -Frutti - czy jak się później dowiedziałem - Pleśniak - to ciasto mojego dzieciństwa. Moja Mama robiła go bardzo często, więc mogę śmiało powiedzieć, że jest to przepis rodzinny (od kilku pokoleń). Dodatkowo jak dziś, pamiętam smak agrestowej konfitury użytej w tym cieście (oczywiście konfitury domowej). Także napomknę, że było to jedyne ciasto z bakaliami, które mi smakowało w dzieciństwie. Tutti-Frutti to ciasto składające się z 3 warstw kruchego ciasta, a przełożone jest bakaliową pianką i konfiturą. Obecnie tu prezentowany kawałek został wzbogacony przez ogromną ilość bakalii - jednak podążając za przepisem poniżej - warstwa pianki będzie bardziej się odznaczać :D




Składniki na blaszkę 24x28cm:
* 380 gramów mąki pszennej,
* 4 jajka,
* 200 gramów masła,
* duża łyżka cukru,
* 1 szklanka cukru do piany,
* proszek do pieczenia,
* łyżka kakao,

* duży słoik powidła agrestowego (można zastąpić powidłem ze śliwek węgierek, ale to już trochę inny    smak)
* szklanka bakalii (ale nie orzechów).
* szklanka kaszy manny - MOŻNA ZREZYGNOWAĆ Z KASZY JEŚLI KONFITURA NIE JEST "MOKRA".



1. Do miski wkładamy masło, żółtka, proszek i mąkę.
 

2. Siekamy i wyrabiamy.


 3. Bakalie przelewamy wrzątkiem i pozostawiamy do osuszenia.


4. Ciasto dzielimy na 3 równe części.


5. Do jednej dodajemy kakao.


6. Jedną białą i czarną część ciasta, mrozimy w zamrażarce,


7. Pozostałym białym ciastem wylepiamy blaszkę. Sypiemy kaszą manną (około połowy szklanki). MOŻNA ZREZYGNOWAĆ Z KASZY JEŚLI KONFITURA NIE JEST "MOKRA".


8. Nakładamy konfiturę. Obsypujemy pozostałą nam kaszką.


9. Na konfiturę, na tarce ścieramy ciemne ciasto.


10. Białka ze szklanką cukru ubijamy na pianę. Dodajemy bakalie i delikatnie rozsmarowujemy na cieście.



11. Na koniec ścieramy zamarzniętą białą część ciasta.


12. Pieczemy 40 minut w 160 stopniach.


13. Studzimy i jemy :D Smacznego :)



1 komentarz:

Drukuj przepis