niedziela, 24 maja 2015

Czekoladowa nalewka piernikowa

Nalewka dedykowana prawdziwym fanom czekolady. Świetnie nadaje się na Święta Bożego Narodzenia. Jest aromatyczna i słodziutka jak piernik. Jako, że potrzeba dużo czasu aby się przegryzła - proponuje ją zrobić już teraz :) Bez zbędnych wstępów zapraszam do wykonania własnej :D





Składniki na około 600 mililitrów:
* 2 Gorzkie Czekolady Goplana,
* 200 mililitrów mleka,
* 150 mililitrów wody
* 60 gramów cukru trzcinowego,
* 300 mililitrów wódki,
* 100 mililitrów spirytusu,
* 3 pełne łyżki przyprawy do piernika.


1. W rondelku umieszczamy przyprawę, czekoladę, mleko i wodę.


2. Podgrzewając mieszamy wszystko do chwili całkowitego rozpuszczenia się.


3. Stopniowo (ciągle mieszając) dolewamy alkohole. Przelewamy do butelki i odstawiamy na minimum 3 miesiące.
 

4. Po tym czasie można nalewkę przecedzić przez sitko z bardzo drobnymi dziurkami (w nalewce mogą się znajdować malutkie cząstki czekolady) i pijemy :D 

Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis