niedziela, 18 grudnia 2016

Domowy zakwas na żur - czyli kiszenie żuru nie tylko od święta

Jeszcze tydzień do Świąt :D Uwaga uwaga - najwyższy czas na przygotowania. Przez kolejne dni będę dodawać przepisy typowo świąteczne, Na początek żur. Moja ulubiona świąteczna zupa. Ale żeby zrobić żur, należy go najpierw zakisić. Myślisz, że jest za późno ? nic mylnego- potrzeba nam kilka składników i 5 dni - starczy :) Nie przeciągając - zapraszam do kiszenia :) 





Na litr żuru potrzebujemy:
* 2 szklanki mąki razowej - typ 2000 lub wyższy,
* 1,1 litr przegotowanej i letniej wody,
* 6 liści laurowych,
* 12 ziarenek ziela angielskiego, 
* 6 ząbków czosnku,
*  3 łyżeczki soli,
!!! słój - koniecznie wyparzony !!!



1. Do słoja wsypujemy mąkę, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i obrany i pokrojony czosnek.



2. Do słoja wlewamy ciepłą, przegotowaną wodę. Słój nie zamykamy, osłaniamy za to gazą. Trzymamy go przez 5-6 dni w ciepłym miejscu (minimum 20 stopni).


3. Po leżakowaniu, zakwas butelkujemy (butelki także muszą być wyparzone) i przechowujemy do czasu gdy zachce nam się dobrego, domowego żuru - SMACZNEGO :D




7 komentarzy:

Drukuj przepis