Przepis dla Ciebie :)

czwartek, 15 stycznia 2015

Bakaliowiec dla diabetyków i sportowców

Przepis dedykuję szczególnie sportowcom na masie oraz diabetykom, którzy nie mogą się powstrzymać przed spożywaniem węgli. Ciasto jest skonstruowane by było w nim jak najmniej mąki. Dodatkowo zminimalizowałem ilość tłuszczu i wyeliminowałem cukier biały na rzecz słodziku. Ciasto jest jednak jedyne i niepowtarzalne w swojej dziedzinie - ponieważ dodatkami bakaliowymi możemy dowolnie żonglować (jeśli lubisz orzechy użyj ich ^^). Składników jest wiele, a sama zasada wykonania jest bardzo prosta.





Składniki na 2 keksówki 30 centymetrowe, lub jedną formę do babki:

* 1,5 szklanki płatków owsianych,
* 1,5 szklanki kaszy jaglanej (najlepiej w płatkach),
* 1 niecała szklanka mąki pszennej (lub razowej),
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki kakao,
* 2 łyżki przyprawy do piernika (lub cynamonu),
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 5 łyżek Stevi/Truvi/Ksylitolu lub innego słodzika,
* 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
* 7 jajek,
* 1/4 szklanki oleju,
* 3/4 szklanki mleka,

* 1 szklanka rodzynek,
* 0,5 szklanki orzechów,
* 2 jabłka
* 1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii,


1. Wszystkie składniki sypkie wkładamy do garnka i ścieramy na pył (na przykład blenderem) - można także pominąć ten krok i nie mielić składników,


2. Przygotowane bakalie obtaczamy w 1 łyżce mąki,


3. Do sypkich składników dodajemy żółtka (białka musimy ubić na sztywną pianę - ją dodamy na końcu) oraz resztę składników mokrych,


4. Dokładnie miksujemy,


5. Dodajemy pianę z białek i delikatnie, łyżką musimy wmieszać ją w masę,


6. Dodajemy bakalie i ścięte w piórka jabłka,


7. Przekładamy do formy,


8. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni,


9. Studzimy,


10. Smacznego ^^



7 komentarzy:

  1. Było tak dobre, że od razu ,,wyszło'' ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. na 100 gramów ciasta - bez bakalii i dodatków (bo to zależy od wykonawcy) - przypada 195 kcal, 7,8g białka, 7,7 g tłuszczu, 32,2g węglowodanów

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada pysznie!ale pytanie-jezeli nie mam w domu platkow z kaszy jaglanej,,to kasze trzeba dac ugotowana?

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie nie ^^ surową kaszę należy tylko zmielić na mąkę (ja użyłem blendera) ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Diabetycy nie mogą spożywać rodzynek bo zawierają dużo cukru, proponuję użyć np suszoną żurawinę

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis