sobota, 17 stycznia 2015

Mleczne ciasteczka z białą czkoladą

Choroba mnie znowu dopada chyba. Nie szkodzi. Dziś w odwiedziny do domu wpadnie mój brat. Jest on fanem białej czekolady i w ogóle ciasteczek. Postanowiłem więc zamknąć smak białej czekolady w ciasteczkach o wspaniałym, delikatnym smaku maślano- mlecznym. Tajemnicą ich smaku jest mleko w proszku i masło najwyższej jakości. Zapraszam do wypróbowania tego niesamowitego, a a zarazem szybkiego i prostego przepisu.









Składniki :

* 340 gramów mąki (2 szklanki)
* 150 gramów mleka w proszku (3/4 szklanki),
* 150 gramów miękkiego masła 

* 125 gramów cukru drobnego (1/2 szklanki),
* 2 jajka
* 100 gramów białej czekolady,

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka cukru waniliowego, 




1. Masło miksujemy z cukrem - do chwili uzyskania puszystej masy,


2. Powoli do masy maślanej dodajemy roztrzepane jajka - jeśli zrobimy to za szybko masa się zważy,


3. Następnie dodajemy mąki z proszkiem i cukrem waniliowym,


4. mleko w proszku


5. i czekoladę pokrojoną w kostkę. Następnie zagniatamy ciasto ręką,


6. Od razu po wyrobieniu lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i lekko spłaszczamy,


7. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach,


Smacznego ^^




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis