Na Wielkanocnym stole jest na ogół wszystko co najlepsze. Co jednak, gdy nie można się zdecydować na to z jakim smakiem chcemy świętować ? Mnie się marzyła babka drożdżowa z czekoladą. Rodzice woleli z makiem lub serem białym. Od dawna też zabierałem się za zrobienie babki orzechowej. No kurczę czy trzeba z któregoś smaku rezygnować ? A może by tak połączyć wszystko w jedno ? co z tego wyjdzie ? Na te i inne pytania znalazła się odpowiedź :) Pamiętaj przepis jest tylko pozornie trudny :)
Składniki na dużą babę - 24 centymetrów średnicy:
Drożdżowe:
* 500 gramów mąki,
* 250 mililitrów mleka,
* 2 żółtka,
* 100 gramów masła,
* 100 gramów cukru,
* 50 gramów drożdży,
* cukier waniliowy.
Farsz makowy:
* 100 gramów maku,
* łyżka miodu,
* 250 mililitrów mleka,
* 3 łyżki kaszy manny,
* trochę alkoholu,
Farsz orzechowy:
* 100 gramów tartych orzechów,
* łyżka miodu,
* 250 mililitrów mleka,
* 3 łyżki kaszy manny,
* trochę alkoholu,
Farsz serowy:
* 150 gramów sera białego,
* 2 łyżki dżemu,
* 2 łyżki kaszy manny,
* łyżka miodu,
* 1 żółtko.
Farsz czekoladowy:
* 3 łyżki cacao,
* 125 gramów margaryny,
* 1/2 szklanka cukru,
* 5 łyżek mąki,
* 5 łyżek kaszy manny.
1. Wszystkie składniki farszów, mieszamy w osobnych miseczkach i odstawiam na bok :)
2. Do miski wlewamy rozrobione w ciepłym mleku drożdże, cukier i połowę mąki. Dajemy w ciepłe miejsce na 15 minut.
3. Teraz dodajemy żółtka, resztę mąki i roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
4. Powstałe ciasto dzielimy na 20 części.
5. Każdy kawałek wałkujemy, nakładamy farsz i kleimy jak pierożki.
6. W wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formie do babki układamy pierożki i smarujemy od góry rozbełtanym żółtkiem... 1 rząd 1 rodzaj. Pierożki wszystkich rodzai, muszą być jeden na drugim.
7. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
8. Smacznego :)
Robiłam kiedyś podobne ciasto, nazywało się "drożdżowa babka amsterdamska", tyle, że zamiast czekolady miała nadzienie z dżemu. Właśnie sobie przypomniałam, że dotąd nie umieściłam tego przepisu na swoim blogu.
OdpowiedzUsuńTo nadrób teraz i podziel się linkiem :) w Święta czas leci powoli :)
Usuńtakiej nadzianej nigdy nie robiła, i zresztą tak samo nie próbowałam,świetna :)
OdpowiedzUsuńJeśli gdzieś liczy się smak i wygląd - to warto się pobawić w wykonanie jej :)
UsuńTaka babka "na bogato", idealna na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńRozchodzi się błyskawicznie :)
Usuń