wtorek, 21 kwietnia 2015

Cynamonowe ślimaczki drożdżowe


Przyjąłem specjalne zadanie od Marii. Miałem zrobić Naruto drożdżówki. Niestety już wiem jak je zrobić - ale na pewno nie tak jak planowałem :) Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło - i tak powstały pyszne małe drożdżowe ślimaczki cynamonowe. 
Dzięki dużej ilości cynamonu i dodatkowi cukru trzcinowego - podczas pieczenia wyczuć można było cudowny aromat wypieku :) Zapraszam do wykonania własnych drożdżówek - wystarczy niecała godzinka :D





Na wykonanie około 13 sztuk potrzebujemy:

CIASTO:
* 2 szklanki mąki,
* żółtko + całe jajko,
* 90 mililitrów mleka,
* 35 gramów drożdży,
* 2 łyżki oliwy,
* 4 łyżeczki cukru.

Nadzienie:
* 50 gramów roztopionego masła,
* na oko około 10 łyżek cynamonu i 10 łyżek cukru trzcinowego,

* żółtko z odrobiną mleka do posmarowania drożdżówek.
 

1.Wszystkie składniki ciasta - z wyjątkiem mąki - rozpuszczamy w ciepłym mleku.



 


2. Rozczyn mieszamy z mąką i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
 

 3.Ciasto wałkujemy na prostokąt.


 4. Smarujemy obficie masłem.


 5. Posypujemy cukrem, a zaraz po tym obficie cynamonem.


6. Rolujemy, względem dłuższego boku i kroimy na 1,5 centymetrowe kawałki,


 7. Drożdżówki układamy na papierze do pieczenia, po czym smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Przed pieczeniem odstawiamy do wyrośnięcia na 5 minut.


8. Drożdżówki pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.


 9. Smacznego :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis