poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Murzynek z białym serkiem - czyli ciasto w serowe łatki

Znowu przyszła kolej mojego brata, na przyniesienie do pracy ciasta :) Trzeba było tym razem zrobić coś prostego i duuuużego. Dlaczego ? Ponieważ po Świętach, większość łasuchów jest przejedzona wymyślnymi babami, keksami i ciasteczkami. Dlatego też postanowiłem zrobić coś co jest szybkie, fantastycznie się mieści na dużą blachę, a przy tym smakuje wybornie. Serowe chmurki na czarnym niebie - to właśnie Murzynek z serem.





 

Składniki na dużą blachę (30cmx40cm):

Ciasto:
* 7 jajek,
* 250 gramów cukru,
* 180 mililitrów oleju,
* 180 mililitrów wody,
* 360 gramów mąki pszennej,
* 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
* 4 łyżki kakao,
* 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:
* 600 gramów sera białego, potrójnie mielonego,
* 2 budynie waniliowe,
* 125 gramów cukru.


1. W jednej misce należy umieścić ser, budynie i cukier - a następnie zmiksować.


2. W innym naczyniu, ubijamy jajka z cukrem (minimum 4 minuty).



3. Dodajemy powoli olej i wodę. Następnie mąki z proszkiem (mikser powinien działać na najniższych obrotach).


4. Ciasto wylewamy na formę, na której dnie ułożyłem papier do pieczenia.


5. Za pomocą łyżki nakładamy ser - wzór zależy od pomysłowości. Ja zrobiłem chmurki :)


6. Pieczemy 50 minut w temperaturze 170 stopni.



7. Studzimy, kroimy i podajemy.






3 komentarze:

  1. Świetnie wygląda taka łaciata krówka :)
    Ja na dzisiaj do pracy dla C. robiłam sernik na zimno. Na szczęście pogoda brzydka, to się po drodze nie rozpuści ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyszło przepyszne :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis