poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Drożdżowe motylki z serem i pieczarkami

Co zrobić gdy został nam farsz po robieniu pierogów z grzybami ? Najczęściej farszu mamy za dużo, ale nie jest to problem. Można go albo zamrozić, albo spożytkować. Jedną z moich propozycji na przysmak, w którym wykorzystamy nie tylko grzybową wkładkę, ale także żółty serek to - Drożdżowe motylki z serem i pieczarkami.

 

 


Składniki na około 12 motylków:
* 300 gramów mąki,
* 1/2 szklanki mleka,
* 30 gramów drożdży,
* 1 łyżeczka cukru,
* 1 jajko
* 50 gramów masła
* 2 płaskie łyżeczki wegety.

Ponadto:
* 1,5 szklanki farszu grzybowego,
* ser żółty w dużych plastrach.


1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą (mleko i rozpuszczone masło powinny być ciepłe).


2. Po wyrobieniu ciasta, odstawiamy go w ciepłe miejsce aby wyrosło (około 30 minut).


3. Po tym czasie wałkujemy.



4. Rozprowadzamy farsz (tak by brzegi zostały wolne). Rozkładamy składniki według schematu.


5. Smarujemy brzegi żółtkiem i delikatnie składamy na pół


6. Teraz kroimy ciasto, poprzecznie na 5-6 centymetrowe pasy.


7. Każdy pas, nacinamy.



8. I wywijam. Na koniec, motylki smarujemy mieszanką żółtka i mleka i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.


9. Pieczemy w 190 stopniach - około 10 minut.


10. Jemy jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują z żurem lub barszczem czerwonym z grzybami:)  SMACZNEGO :))



1 komentarz:

Drukuj przepis