Dziś w takim razie - z cyklu "drożdżówka dobra na wszystko" - przepis na Serowiec jaglany z budyniem - w cieście drożdżowym.
Podstawową i główną różnicą - różniącą nasz wypiek o standardowego serowca drożdżowego - jest użycie sporej ilości smacznej kaszy jaglanej. Mój przepis także zawiera minimalną ilość cukru białego, który można z powodzeniem zastąpić ksylitolem.
Bez zbędnych opisów - zapraszam do wykonania własnego serowca :)
Składniki na dużą blachę tj. 30x40 centymetrów:
Drożdżowe ciasto:
* 500 gramów mąki,
* 3 żółtka,
* 50 gramów drożdży,
* 3/4 szklanki mleka,
* 4 kopiate łyżki cukru,
* 3 łyżki oleju.
Farsz serowy:
* 250 gramów kaszy jaglanej (masa dla kaszy suchej, a nie ugotowanej),
* 3 szklanki wody (ona będzie służyła do gotowania kaszy),
* 100 gramów masła,
* 350 gramów sera chudego/półtłustego - ale nie wiaderkową wersję !!!,
* 5 kopiatych łyżek cukru,
* 2 żółtka.
Budyń:
* 2 budynie czekoladowe,
* 3 łyżki cukru,
* 700 mililitrów mleka.
***** Pamiętaj jeśli lubisz słodkie wypieki - musisz dodać więcej cukru *****
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
2. Rozczyn dodajemy do przesianej mąki i mieszamy niedbale (tak by nie powstało ciasto, a coś co w konsystencji przypominające śmietankę). Całość zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
3. Teraz musimy ugotować kaszę jaglaną. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i słodzimy ją cukrem. Do wody dodajemy kaszę. Gotujemy ją przez 15 minut na małym ogniu - do momentu aż wchłonie wodę. Następnie odstawiamy garnek i jeszcze w ciepłej kaszy rozpuszczamy masło. Po tym jak masło się rozpuści całkowicie i mieszamy - a następnie, garnek przykrywamy pokrywką i wsadzamy pod pościel na kilka minut (by kasza nam doszła).
4. Teraz krok następny - przygotowanie farszu. Do kaszy dodajemy ser - i wszystko miksujemy blenderem na gęstą masę. Jeśli lubicie owoce w sernikach i serowcach - można je dodać :) ja dodałem jagody suszone.
5. Budyń gotujemy według przepisu ( z tym że na 2 budynie zużywamy maksymalnie 700 mililitrów mleka). Gotowy budyń odstawiamy do wystygnięcia.
6. Do wyrośniętego rozczynu, dodajemy żółtka i cukier do smaku. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy na następne 45 minut, w ciepłym miejscu.
7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciast dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Większą część ciasta rozprowadzamy na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
8. Teraz na cieście, rozprowadzamy masę serową.
9. Mniejszą część ciasta wałkujemy i kroimy na pasy.
10. Pasy układamy na cieście, według schematu:
11. W miejscu pomiędzy ciastem, nakładamy budyń. Paski drożdżowe smarujemy żółtkiem jaja kurzego.
12. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
13. Smacznego :))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz