Przepis dla Ciebie :)

sobota, 11 kwietnia 2015

Tarta bakaliowa z białą czekoladą - na figowym spodzie

Przepis autorski - specjalnie powstał na dzisiejszą celebrację urodzin Taty Bolozaurowego. Mój Tata przepada za bakaliami. Ulubionym suszonym owocem jest - figa. Potrzebowałem czegoś mocno figowego, a zarazem lekkiego w smaku. Dodatkowo postanowiłem pobawić się kontrastem: ciasto - reszta :) Tak powstał ten przepis na tartę nie tylko urodzinową. Mamy dodatkowo okres po świąteczny - co oznacza, że bakalie nie zużyte, mogą zostać nieźle spożytkowane. Zapraszam do wypróbowania przepisu - ponieważ tarta w smaku jest obłędnie dobra :)))






Składniki na tartę 24 centymetry:

Ciasto:
* 3 łyżki konfitury figowej,
* 150 gramów masła,
* 3 żółtka,
* 50 gramów kakao,
* 50 gramów cukru pudru,
* 220 gramów mąki tortowej.

* 4 łyżki konfitury z fig - do posmarowania tarty,
* bakalie wszelkiej maści - posiekane drobno.

Ganasz:
* 300 mililitrów śmietanki 30%,
* 250 gramów białej czekolady,
* 75 gramów masła,
* 50 mililitrów Martini bianco,
* opcjonalnie 2 łyżki żelatyny.

Przystrojenie:
* 4 łyżki ganaszu,
* 250 mililitrów śmietanki 30%,
* 1 łyżka żelatyny,
* 3 łyżki cukru pudru,
* figi.



1. Składniki na ciasto - umieszczamy w misce.


2. Siekamy dokładnie.


3. Wyrabiamy do uzyskania, jednolitego ciasta.


4. Ciastem wylepiamy naszą formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Teraz całość wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie do zamrażarki na 15 minut. Z zamrażarki wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy 15 minut.


5. Na jeszcze gorącą tartę, nakładamy konfiturę i rozprowadzamy ją równomiernie.


6. Na ostudzony blat - wysypujemy drobno posiekane bakalie.


7. Tarta trafić ma teraz do lodówki.
 

8. Teraz czas na ganasz. Do miski łamiemy czekoladę.


 9. I zalewamy wrzącą śmietaną (wcześniej zagotowaną). Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Wtedy dodajemy masło i martini - i miksujemy mikserem przez kilka minut.

 


 10. Ganasz wylewamy na tartę - pamiętając, by zostało nam go trochę do wykonania dekoracji.


 11. Do mocno przestudzonej resztki ganaszu - dodajemy śmietanę 30%, ubitą wcześniej z cukrem pudrem. Miksujemy, dodając żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.


12. Za pomocą szprycy bądź rękawa - dekorujemy tartę.


13. Figi kroimy na kawałki i układamy wedle uznania na tarcie.

14. Smacznego - a mojemu Tacie - 10000 lat :)))


Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Najlepsze życzenia dla jubilata :)
    Tarta wygląda wspaniale, z tym białoczekoladowym kremem musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowała przesłodko - ale właśnie o to chodzi - by słodki smak czekolady łamał się na bakaliach :) Polecam

      Usuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis