niedziela, 3 stycznia 2016

Biszkoptowa szarlotka z kremem - duża blacha

Karnawałowa propozycja numer dwa. Jest to ciasto szybsze  w wykonaniu niż Serniczek typu Kubuś. Moc jabłek połączona galaretką cytrynową + krem - to podstawa tego ciasta. Całość jest na puszystym biszkopcie - czego chcieć więcej? Do wykonania tego przepisu potrzebujemy, aż 1,5 kilograma jabłek (jest to masa jabłkowa po obraniu). Wypiek jest orzeźwiający i bardzo lekki, nadaje się na większe przyjęcia jak i przeróżne przyjęcia okolicznościowe.







Składniki na dużą blachę ( 25x35) to:

BISZKOPT:
* 4 jajka,
* 1 szklanka cukru,
* 1/2 szklanki mąki pszennej,
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżeczka octu,
* proszek do pieczenia,

 WARSTWA JABŁKOWA:
* 1 i 1/2 kilograma jabłek (masa dotyczy już jabłek obranych),
* 2 sztuki galaretki cytrynowej,

WARSTWA KREMOWA:
* 2 budynie śmietankowe,
* 750 mililitrów mleka,
* 5 łyżek cukru,
* 250 gramów masła.


1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce.


2.  Białka ubijamy z cukrem i octem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy mąki i proszek.

3. Biszkopt pieczemy 20 - 30 minut w temperaturze 170 stopni.


 4. Gotujemy budynie z cukrem (2 budynie na 750 mililitrów mleka). Studzimy.


5. Do jabłek dodajemy galaretki. Całość smażymy na patelni. Gdy galaretka się rozpuści, masę odstawiamy do wystygnięcia.


 6. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt (biszkopt można wcześniej nasączyć wodą z cytryną).


7. W misce miksujemy masło (przez 5 minut). Do dobrze napowietrzonego masła, dodajemy (łyżka po łyżce) zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy wierzch ciasta.


8. Ciasto chłodzimy minimalnie 3 godzimy, kroimy i cieszymy się jego smakiem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis