czwartek, 14 stycznia 2016

Pierogi z bananem w serowo-bananowej kołderce

Jaaaakie to było dobre... Jestem fanem banana. Obok kokosu i ananasa to  mój ulubiony dodatek do ciasta. Podczas pracy myślałem co będzie na obiad. Oczywiście obiad powinien być niedrogi, szybki do wykonania i smaczny. Będąc na zakupach w sklepie okazało się, że na promocji tym razem były banany. Jeśli z jabłkami się udało, to czemu nie z bananami ? - pomyślałem. Tak powstał ten smakowity przepis. Spróbuj samemu :) 








Składniki na 6 osób:



CIASTO:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1 budyń bananowy, * 1 żółtko, * ok. pół szklanki gorącej wody, * 1 łyżka oliwy, * szczypta soli,
FARSZ: * 2-3 banany, * 400 gramów sera białego,
* opcjonalnie cukier - gdyby całość była za mało słodka. 


 1. Żółtko, budyń, oliwę i mąkę mieszamy. Dodajemy wrzącą wodę i całość wyrabiamy.


2. Ser biały miksujemy blenderem na jednolitą masę (1 duży banan musi zostać. Jego kroimy w drobną kostkę).

 


3. Z rozwałkowanego (na grubość około 1- 2 centymetrów ciasta, wykrawamy za pomocą szklanki, krążki. Na środek krążka nakładamy farsz + cząstkę banana. Lepimy pierożki.


 
 

 4. Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie - około 5 minut.



5. Ostudzone, cukrujemy lub okraszamy słodką śmietanką, ewentualnie cynamonem . Smacznego :D







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis