środa, 6 stycznia 2016

Pierogi z jabłkiem, serem białym i cynamonem

Ostatnio w domu mieliśmy ochotę na pierożki. Tylko jakie? Z mięsem nie, bo po świętach były. Tak samo jak pierożki z grzybami. Może z owocami ? I tak owoce wygrały. Postanowiłem zrobić pierogi z jabłkami. Takie pierogi nigdy nie gościły na naszym stole. Okazało się jednak, że w lodówce mamy ser biały, który domagał się pierwszeństwa na stole. Czemu nie dodać go do farszu i nie stworzyć mieszanki znakomitej? - pomyślałem. Zachęcam do wykonania na obiad własnych pierożków z tego przepisu.





Składniki na 6 osób:

CIASTO:
* 2 szklanki mąki pszennej,
* 1 żółtko,
* ok. pół szklanki gorącej wody,
* 1 łyżka oliwy,
* szczypta soli,

FARSZ:
* 4 duże jabłka,
* 400 gramów sera białego,
* 4 łyżki cynamonu,

* opcjonalnie cukier - gdyby całość była za mało słodka.



1. Jabłka obieramy i kroimy na drobną kostkę.


2. Tak przygotowane jabłka umieszczamy w garnku, dodajemy cynamon i podsmażamy. Zajmie nam to 10-15 minut. Po tym czasie masę jabłczaną dodajemy do wcześniej zmiksowanego blenderem sera białego. Mieszamy.


 

3. Żółtko, oliwę i mąkę mieszamy. Dodajemy wrzącą wodę i całość wyrabiamy.


4. Gotowe ciasto umieszczamy w woreczku. Odcinamy część ciasta i wałkujemy.


5. Z rozwałkowanego ciasta, wykrawamy za pomocą szklanki, krążki. Na środek krążka nakładamy farsz. Lepimy pierożki.


6. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, około 5 minut.


7. Ugotowane i jeszcze ciepłe pierożki podajemy same lub ze śmietaną, albo z czym lubicie. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis