Jak zamknąć całą słodycz i smak ananasa ? Z pomocą przyszedł mi ananas który został kupiony kilka dni wcześniej. Jego dojrzałość była całkiem całkiem... prawie przejrzała. Coś trzeba było z nim zrobić. Ananas taki jest słodki i lekko wodnisty. Świetnie nada się do wypieku przedstawionego w niniejszym poście. Jego charakter smakowy postanowiłem przełamać bezą kokosową i kruchym ciastem . Zapraszam do wypróbowania tego przepisu
Składniki na tartę o średnicy 24 centymetrów:
TARTA:
* 1,5 szklanki mąki pszennej,
* 1,5 szklanki mąki krupczatki,
* 70 gramów wiórek kokosowych,
* 170 gramów masła,
* 2 żółtka,
* 2 łyżki śmietany,
* proszek do pieczenia.
MASA ANANASOWA:
* równowartość 1 litra zmiksowanego na pulpę ananasa,
* 3 budynie waniliowe,
* 4 łyżki cukru,
* 2 łyżki żelatyny.
BEZA
* 2 białka,
* 1/2 szklanki cukru,
* 100 gramów wiórków kokosowych.
1. Masło łączymy z mąką,
2. Ciastem wylepiamy brytfankę. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Obciążamy woreczkiem z ryżem. Pieczemy 5 minut w 180 stopniach, a następnie po ściągnięciu obciążenia pieczemy jeszcze 10 minut w temperaturze 150 stopni,
Jak wykonać kruche spód do tarty
3. Ananas obieramy ze skórki i miksujemy go blenderem na pulpę. Dodajemy cukier i podgrzewamy. W małej ilości pulpy rozpuszczamy budyń i dodajemy żelatynę.
4. Całość po zagotowaniu (i dodaniu niej masy budyniowej), gotujemy mieszając energicznie, do chwili zgęstnienia.
5. Białka ubite z cukrem (i dodatkiem wiórków po ich ubiciu na pianę), pieczemy na foremce do tarty - około 15 minut w 170 stopniach (do chwili lekkiego zbrązowienia.
6. Pulpę jeszcze ciepłą wylewamy na tartę i przykrywamy upieczoną bezą.
7. Gotową tartę chłodzimy minimum 3 godziny - Smacznego :
Bardzo ciekawe ciasto.
OdpowiedzUsuńKolejny przepis w którym piszesz, że gotujesz żelatynę! Przecież wtedy ona traci właściwości żelujące - przynajmniej wszyscy tak mówią - a ja się boję, że zepsuję ciasto!
OdpowiedzUsuń