środa, 2 kwietnia 2014

Kruche ciasto na tartę

Pora na podstawy ^^ Podstawowym przepisem numer 1 jest kruche ciasto na tartę. Jest to jeden z wielu znanych mi przepisów. Duża zawartość tłuszczu sprawia, że jest ono bardzo delikatne i kruche. Świetnie też wiąże wilgoć - więc jeśli damy mu kilka/kilkanaście godzin w wilgotnym miejscu - nabierze cech wielce pożądanych. Zbliża się sezon na owoce, więc czemu nie cieszyć się nimi w formie tarty ? Ja też uważam że jest to fenomenalny pomysł ^^ A przepis jest w dodatku prosty i mało czasochłonny.

 



Składniki na jedną tartę o średnicy 24 cm to:
* 1/2 kostki masła,
* 1/5 szklanki cukru,
* 1 żółtko jaja kurzego,
* szklanka mąki pszennej,
* Dla aromatu dodałem łyżeczkę skórki z cytryny,

1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, siekamy i wyrabiamy ciasto,  
 

 

2. Wyrobione ciasto (poniżej), wkładamy na 1-2 godziny do lodówki (pomoże to w wałkowaniu i sprawi że składniki się lepiej połączą).


3. Międzyczasie blaszkę smarujemy tłuszczem - co zapobiegnie przywieraniu,


4. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki, podsypujemy mąką i ....


5 .... wałkujemy na okrągły (w miarę) placek,


6. Ciasto przekładamy o formy i nakłuwamy dno widelcem,

 

7. By zapobiec wyrastaniu ciasta (a uwierzcie wyrastające ciasto na tartę niszczy efekt), musimy je lekko przytłumić. Jak ? Nakładamy na ciasto folię,

 

8. Następnie wysypujemy na dno ryż lub fasolę (suche - nie z puszki),

  

9. W takiej formie pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po tym wyciągamy folię z obciążeniem - i pieczemy kolejne 5 minut,

10. Studzimy i nakładamy ulubione dodatki - SMACZNEGO ^^









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis