Z okazji 300 odwiedzin na jednym z moich przepisów (zdarzyło się to pierwszy raz), oraz i przede wszystkim urodzin Joanny - postanowiłem zrobić wersję mini jej ulubionego deseru - CUPCAKE'ów. Dodatkowo była to okazja na wypróbowanie foremek - kupionych o dziwo na dziale dziecięcym w Tesco ^^ Zapraszam na te szybkie, niedrogie i eleganckie "danie"deserowe z dużą ilością czekolady i kremu budyniowego.
Składniki na około 18 sztuk mini muffinek :
* 1 szklanka mąki,
* 0,5 proszek do pieczenia,
* 2 jajka,
* 0,5 cukru,
* 1/8 szklanki oleju,
* 1/8 szklanki mleka,
* chipsy czekoladowe,
* szczypta soli,
Dodatkowo na krem:
* budyń śmietankowy,
* 400 ml mleka,
* 3 łyżki cukru,
* łyżka żelatyny.
1. Przygotowujemy papilotki,
3. Składniki mokre dajemy do szklanki,
4. Do składników sypkich dolewamy mokre i mieszamy,
5. Gotową wymieszaną masę dajemy do papilotek - na 3/4 wysokości. Dajemy do pieczenia w 180 stopniach - przez około 10-15 minut.
6. W trakcie pieczenia - trzeba zrobić budyń. Robimy go według przepisu (z mniejszej o 100 ml ilości mleka), Dodatkowo dodajemy do budyniu 1 łyżkę żelatyny.
7. Po zagotowaniu i zgęstnieniu budyń chłodzimy pod przykryciem (by się nie zrobił kożuch),
8. Wyciągamy i studzimy muffiuny,
9. Przestudzony budyń ładujemy do szprycy ....
10. ..... i ozdabiamy,
11. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz