poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Tort Tiramisu Inaczej

Na Święta mój Tata zamówił sobie moje Tiramisu. Zazwyczaj robię w pucharkach - czas przełamać nudę. Dlaczego nie zrobić tiramisu na własnoręcznie zrobionym biszkopcie ? Banał - wiele takich przepisów istnieje. Co jednak jeżeli biszkopt jest ułożony okrężnie ? Odjazd :D trochę pogłówkowałem zmieniłem proporcje z dwóch przepisów i coś się udało zrobić ^^ efekt można zobaczyć na zdjęciu - a smak - jest odjazdowy ;] torcik zniknął w mgnieniu oka (no prawie) :D. Przepis jest łatwy, a elegancki wygląd ciacha wpływa na to, że można go robić na wszelkie eleganckie i uroczyste okazje.











 











Składniki potrzebne na biszkopt (na blaszkę 30x40 centymetrów):
* 4 jajka,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/4 szklanki mąki pszennej,
* 1/4 mąki ziemniaczanej,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 cukier wanilinowy/ aromat ,

Składniki na masę serową:
* 500g mascarpone,
* 5 żółtek jaja kurzego,
* 1/2 szklanki cukru,
* kostki masła 1/5 - topionego i wystudzonego,

Składniki na wykończenie:
* 400 ml śmietany 30%,
* 6 łyżek cukru pudru,
* 1 szklanka kawy rozpuszczalnej z amaretto 

 

1. Białka oddzielamy od żółtek,

 


2. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier (ciągle ubijając)



















3. Dodajemy po jednym żółtku,




4. Teraz należy delikatnie wmieszać mąkę, proszek i aromat (najlepiej łyżką),
 

5. Masę wylewamy na formę płaską o wymiarach 30x40 cm.
  



6. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach,

 

7. Usuwamy papier do pieczenia i studzimy, przygotowujemy kawę z amaretto i ponczujemy obficie,


 

8. Teraz czas na masę serową. Na początku ubijamy żółtka z cukrem na sztywną masę,

 

9. Teraz dodajemy mascarpone i miksujemy do chwili uzyskania gładkiej masy,

 


10.  Masę wylewamy na ostudzoną roladę i rozprowadzamy ją - na nią można zetrzeć czekoladę,





11. Kroimy na pasy 5 centymetrowe i zwijamy je masą do środka,

 

12. Teraz całość musimy zabezpieczyć długim kawałkiem folii - i tak przygotowane ciasto dajemy do schłodzenia - około 5 godzin,

 

13. Następnie ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem - na sztywną bitą pianę,

 

14. Teraz należy śmietanę rozprowadzić na cieście,

 
 
15. Na koniec można ciasto oprószyć bogato kakao i ozdobić bakaliami,

 
 

16. Smacznego ^^  


   

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis