Jak pisałem Wielkanoc kojarzy się z różnymi specjałami cukierniczymi. Babka drożdżowa z masełkiem i kakao na śniadanie tuż przed świeceniem - to jest to. Obecnie zamiast rodzynek, których nie lubię (jak i większość społeczeństwa) w ciastach - używam borówek suszonych, żurawinę oraz kandyzowane owoce.
Baba wielkanocna standardowo jest wielka, ja natomiast jako, że ostatnio w prezencie dostałem specjalną silikonową formę do robienia malutkich babeczek - muszę ją wypróbować . Co z tego wyszło ? .... zobaczcie sami ^^
Składniki na jedną dużą lub 24 małe baby:
* 3,5 szklanki mąki
* 5 dag drożdży świeżych
* 6 żółtek roztrzepanych
* 1 jajko roztrzepane
* 3/4 szklanka letniego mleka
* 3/4 szklanki cukru,
* pół kostki masła, roztopionego i przestudzonego.
1. Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy (by było ciepłe - nie gorące), dajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy drożdże,
2. Teraz mieszamy w misce zaczyn z częścią mąki - by powstała lejąca się masa o konsystencji śmietany. Odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut,
3. Zaczyn dodajemy do reszty składników - z wyjątkiem masła i ....
4. wyrabiamy tak by wszystkie składniki się dobrze połączyły,
5. Teraz należy dodać lekko ciepłego masła i kontynuować wyrabianie do chwili gdy ciasto będzie odchodziło od palców i będzie pulchne,
6. Teraz ciasto trzeba odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (przykrywamy naczynie tkaniną - by ciasto nie wyschło),
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy do niego bakalie i łączymy z ciastem. Znów dajemy odpocząć ciastu 10 minut.
8. Przygotowujemy formę - lub jak ja silikonowe foremki.
9. Wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości i smarujemy roztrzepanym białkiem ,
10. Pieczemy około 15 minut - moje foremeczki, 35 minut duża baba,
11. Po upieczeniu - studzimy jeszcze 10 minut w naczyniu, a po tym czasie wyciągamy,
12. Teraz należy puścić wodzę fantazji i udekorować lukrem/ czekoladą i bakaliami,
Drożdzowe pyszności..dzieki za udział w akcji..ale poproszę chociaz o link do akcji.
OdpowiedzUsuńNoł prob ^^
Usuń