wtorek, 15 kwietnia 2014

Małe wielkanocne babeczki drożdżowe

Jak pisałem Wielkanoc kojarzy się z różnymi specjałami cukierniczymi. Babka drożdżowa z masełkiem i kakao na śniadanie tuż przed świeceniem - to jest to. Obecnie zamiast rodzynek, których nie lubię (jak i większość społeczeństwa) w ciastach - używam borówek suszonych, żurawinę oraz kandyzowane owoce. 
Baba wielkanocna standardowo jest wielka, ja natomiast jako, że ostatnio w prezencie dostałem specjalną silikonową formę do robienia malutkich babeczek - muszę ją wypróbować . Co z tego wyszło ?  .... zobaczcie sami ^^









 Składniki na jedną dużą lub 24 małe baby:

* 3,5 szklanki mąki
* 5 dag drożdży świeżych
* 6 żółtek roztrzepanych
* 1 jajko roztrzepane
* szczypta soli
* 3/4 szklanka
letniego mleka
* 3/4 szklanki cukru,
* pół kostki masła, roztopionego i przestudzonego.


 

1. Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy (by było ciepłe - nie gorące), dajemy łyżkę cukru i rozpuszczamy drożdże,

  

2. Teraz mieszamy w misce zaczyn z częścią mąki - by powstała lejąca się masa o konsystencji śmietany. Odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut,

  

3. Zaczyn dodajemy do reszty składników - z wyjątkiem masła i ....


 4. wyrabiamy tak by wszystkie składniki się dobrze połączyły,


5. Teraz należy dodać lekko ciepłego masła i kontynuować wyrabianie do chwili gdy ciasto będzie odchodziło od palców i będzie  pulchne,



6. Teraz ciasto trzeba odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (przykrywamy naczynie tkaniną - by ciasto nie wyschło),


7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy do niego bakalie i łączymy z ciastem. Znów dajemy odpocząć ciastu 10 minut.


 

8. Przygotowujemy formę - lub jak ja silikonowe foremki. 

  

9. Wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości i smarujemy roztrzepanym białkiem ,

  

10. Pieczemy około 15 minut - moje foremeczki, 35 minut  duża baba,

  

11. Po upieczeniu - studzimy jeszcze 10 minut w naczyniu, a po tym czasie wyciągamy,


  

 12. Teraz należy puścić wodzę fantazji i udekorować lukrem/ czekoladą i bakaliami,


Babki i babeczki

2 komentarze:

Drukuj przepis