Podczas robienia nalewek, najczęściej pozostaje "odpad nalewkowy" w postaci pijanych składników. Najpopularniejszymi są wiśnie, czereśnie i maliny. One także smakują najlepiej. Po wykonaniu nalewki owoce zamykam szczelnie w słoikach i czekam na właściwą okazję, by je wykorzystać. Dziś nadszedł ten dzień i natchnienie popchnęło mnie do wykonania murzynka. Murzynek musiał być bardzo czekoladowy - więc użyłem do jego wykonania czekolady. Jako wypełnienie wykorzystałem pijane wiśnie. Jednak gdy tak dumałem podczas robienia ciasta, postanowiłem dodać coś, co doskonale się łączy ze smakiem wiśni - kokos. Tak oto powstał Mocno czekoladowy murzynek z pijanymi wiśniami i kokosem. Zapraszam do wypróbowania niniejszego przepisu :)
Składniki na formę typu keksówka - 33 centymetrów:
* 180 gramów masła,
* 150 gramów gorzkiej czekolady,
* 3 łyżki kakao,
* 300 - 400 pijanych wiśni,
* 1 niepełna szklanka wiórek kokosowych,
* 260 gramów cukru,
* 350 gramów mąki,
* 4 duże jajka,
* cukier waniliowy,
* proszek do pieczenia.
1. Masło topimy.
2. Dodajemy czekoladę i mieszamy aż wszystko się dobrze połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3 Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę (minimum 3 minuty).
4. Do masy powoli wlewamy (ciągle miksując), masło z czekoladą. Następnie dodajemy składniki suche - to jest mąki i proszek do pieczenia.
5. Wiśnie obtaczamy we wiórkach kokosowych.
6. I delikatnie musimy je wmieszać w ciasto.
7. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy około 1 godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni.
Ależ smakowite to ciasto...:-)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste ciasto, a przy tym smaczne :) czas wyjścia ciasta z foremki do brzuszków domowników i 2 gości - 1,5 dnia :))))
UsuńKocham murzynka, kocham alkohol! :D Dla mnie to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńCzyli nic nie pozostaje tylko wypróbować przepis ^^ - polecam bo dodatek czekolady do ciasta na prawdę robi swoje :)
Usuń