środa, 18 marca 2015

Wysokobiałkowy sernik dla sportowców / diabetyków - nie tylko na Wielkanoc

Zbliża się trudny czas dla wszystkich, dla których utrzymanie ładnej sylwetki to ciężka praca. Do domu na Święta Wielkanocne wpadnie na pewno wielu członków rodziny. Tu się zacznie koszmar. "Czemu nie jesz ciasta ?" zapyta wujek, "Odchudzasz się - ja cię tego nie uczyłam" powie mama, "Wyglądasz marnie" odchrząknie babcia. Dostarczam więc solucję problemu. Przygotujmy na Święta ten oto Wysokobiałkowy sernik dla sportowców / diabetyków. Ciasto to zachwyca swoją strukturą, jest lekkie, a w smaku niewiele mu brakuje do klasycznego sernika. Polecam i przypominam, że przepis powstał z powodu / dzięki Wam - jest to odpowiedź na kilka próśb :) Zapraszam :)





Składniki na blaszkę, o średnicy 20 centymetrów:
* 320 gramów twarogu chudego 270 kcal, 58g białka, 11g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 180 gramów serka typu Ricotta 250 kcal, 14g białka, 5g węglowodanów, 20g tłuszczu,,
* 2 łyżki maizeny (czyli skrobi kukurydzianej) 74 kcal, 0g białka, 20g węglowodanów, 0,2g tłuszczu,
* 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
* 3-4 łyżki słodzika 120 kcal, 0g białka, 30g węglowodanów, 0g tłuszczu,,
* 180 gramów jogurtu naturalnego 0% 78 kcal, 8,5g białka, 11g węglowodanów, 0g tłuszczu,,
* 3 duże jajka 260 kcal, 23g białka, 1,2g węglowodanów, 17g tłuszczu,,
* aromat waniliowy do smaku.

OGÓŁEM 1052 kcal, 103g białka, 78,2g węglowodanów, 37,2g tłuszczu :)


1. Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w misce, razem z serem.


2. Miksujemy składniki blenderem, na gładki krem.


3. Białka z odrobiną soli, należy ubić na pianę.


4. Do masy serowej dodajemy resztę składników.


5. Wszystko dokładnie miksujemy.


6. Na koniec dodajemy pianę z białek (musimy ją delikatnie wmiksować w ciasto).


7. Powstałą masę, przekładamy do formy (dno smarujemy tłuszczem i obsypujemy grysikiem). Blaszkę otaczamy ściśle folią aluminiową - a to dlatego, że piec całość będziemy w większej formie wypełnionej wodą. Woda powinna mieć poziom około 2 centymetrów.


8. Sernik pieczemy (od razu okrywając górę blaszki papierem do pieczenia), przez godzinę w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie zostawiamy sernik jeszcze przez 20 minut w piekarniku - do ostygnięcia (nie otwierając piekarnika !!!)


9. Studzimy nasze dzieło.


10. Smacznego :) 

 



Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis