poniedziałek, 16 marca 2015

Czekoladowo-orzechowe ciasto w 5 minut z kubeczka lub sufletówki

Babcia przychodzi na niedzielny obiad. Standard chyba w każdej rodzinie :) Ale co zrobić gdy Babcia mówi "Miałam mieć gości w domu, ale zaprosiłam ich do Was" - a do tego informuje o tym fakcie 10 minut przed przybyciem owych gości ? Oczywiście jak w każdym domu, domownicy zaczynają biegać i przygotowywać "bardziej" mieszkanie na przyjęcie gości. Nie ma czasu na pieczenie, a dodatkowo nie można już wybiec po coś do kawy do sklepu. I tu wkraczam ja. Dziś moi drodzy czytelnicy proponuję Wam (w sam raz na wyżej opisane sytuacje) eleganckie, smaczne i co najważniejsze, szybkie mini ciasta w 10 minut. Przepis jest prosty, polega na dodaniu kilku łyżek kilku składników i zagotowanie ich w mikrofalówce.





Składniki na 1 kubek 250 mililitrów/na 5 sufletówek średniej wielkości:
* 1 jajko / 4 jaja,
* 1 żółtko jaja kurzego / 2 żółtka,
* 2 łyżki kakao / 4 łyżki kakao ,
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej / 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 4 łyżki mąki pszennej / 16 łyżek mąki pszennej,
* 4 łyżki cukru / 12 łyżek cukru,
* 3 łyżki oleju / 12 łyżek oleju,
* 3 łyżki mleka / 12 łyżek mleka, .
* 1/4 tabliczki posiekanej czekolady orzechowej / cała jedna tabliczka.


1. Składniki suche mieszamy w dużej misce.


2. Do składników suchych dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy łyżką.


3. Powstałe ciasto przelewamy do kubka/sufletówek .



 4. Wkładamy do mikrofalówki (na najwyższą moc) na 2-3 minuty - by środek był lekko płynny.


 4. Wkładamy do mikrofalówki (na najwyższą moc) na 3-4.5 minuty - by powstał typowy murzynek.


5. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy - najlepiej jeszcze ciepłe :) 
                        Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis