Ostatnio Wasze gusta podbił torcik ajerkoniakowy. Smakuje on szczególnie wybornie z ajerkoniakiem zrobionym własnoręcznie. W odróżnieniu od zakupionego w sklepie, ten zrobiony w domu można dowolnie "doprawiać" spirytusem do smaku. Także gęstość się różni. Świeżo zrobiony ajerkoniak może się wydawać rzadki i zbyt lejący - ale dajmy mu kila dni,a zamieni się w przepyszny alkoholowy krem. Wykonanie nie zajmie więcej niż 20 minut :) Zapraszam :)
Składniki na pół litra ajerkoniaku:
* 5 żółtek,
* 100 gramów cukru,
* 1 cały cukier waniliowy,
* 1 szklanka mleczka skondensowanego niesłodzonego,
* 100 mililitrów spirytusu.
1. Żółtka umieszczamy w misce.
2. Dodajemy cukier i miksujemy nie mniej niż 4 minuty, na najwyższych obrotach.
3. Następnie dalej miksując, dodajemy powoli mleczko skondensowane,
4. a na koniec, również bardzo, bardzo powoli dolewamy spirytus.
5. Tak przygotowaną miksturę, przelewamy do szklanej butelki i odstawiamy na minimum 4 dni.
6. Smacznego :)
Postawiłem na www.centrum-stomatologii.pl - to jeden z najlepszych dentystów w Rzeszowie.
OdpowiedzUsuńWitam wszystkie osoby, które są zainteresowane tematem naszej rozmowy. Jeżeli szukacie sprawdzonej kancelarii adwokackiej z Poznania, to polecam Wam sprawdzić stronę https://dsk-kancelaria.pl/ , gdzie znajdziecie ofertę kancelarii DSK. Wszystkie informacje o ofercie oraz kontakt znajdziecie na stronie.
OdpowiedzUsuń