sobota, 21 marca 2015

Placuszki serowe w wersji fit

Przyzwyczajenia są najtrudniejsze - o ile chodzi o trzymanie diety ubogiej w węglowodany. Ja dalej próbuję przekonać Tate, że  jeść zdrowo nie znaczy jeść niesmacznie. Dziś rano zaserwowałem rodzicielom placuszki serowe. Danie jak najbardziej dietetyczne, szybkie w wykonaniu i dobre choć nie jakoś mega sycące.  Żeby zastąpić tacie dżem - postanowiłem dać do posmarowania, masło orzechowe. Próbujcie sami :)





Składniki na 18-20 małych placuszków:
* 300 gramów sera chudego, 250 kcal, 50g białka, 8g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 3 jajka, 260 kcal, 23g białka, 1,2g węglowodanów, 17g tłuszczu,,
* 200 mililitrów jogurtu 0%, 80 kcal, 9g białka, 13g węglowodanów, 0g tłuszczu,,
* 3 łyżki otrębów, 21 kcal, 1,8g białka, 8g węglowodanów, 0,4g tłuszczu,
* opcjonalnie słodzik - 1 łyżka - ja lubię bez, 30 kcal, 0g białka, 8g węglowodanów, 0g tłuszczu,,
* proszek do pieczenia,
* 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 74 kcal, 0g białka, 20g węglowodanów, 0,2g tłuszczu,

OGÓŁEM 714 kcal, 83,8g białka, 58,2g węglowodanów, 17,6g tłuszczu - przy opcji ze słodzikiem :)


 1. Na początek wszystkie składniki lądują w misce.


2. Później należy je dokładnie zmiksować blenderem.


3. Tak przygotowane ciasto  smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.


4. Z obu stron :)


5. A po wystygnięciu jemy ^^



2 komentarze:

  1. Dla mnie one mają zdecydowanie za dużo białka, ale wyglądają bardzo smakowicie :) Ja chyba wolałabym zjeść je z dżemem niż z masłem orzechowym :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białko na redukcji jest ważne :) a wariacji jest wiele według uznania :)

      Usuń

Drukuj przepis