Hej Wszystkim ^^ jeden dzień przerwy był. Ale koniec z tym ^^ dziś do Jaskini zawitał Gość specjalny - Brat Bolozaura :) Jest on wybitnym koneserem kokosa. Nalewka kokosowa mojego przepisu jest przez niego pożytkowana. Chciałem mu więc zrobić niespodziankę - specjalnie dla Niego opracowałem tartę do której użyję mnóstwo wiórków kokosowych. Sam smak kokosowy może być trochę mdławy - przełamałem go więc smakiem banana. Tak postał przepis na Tartę kokosowo bananową na kokosowej kruszonce :) Zapraszam - warto wykonać takie cudo :)
Składniki na tartę o średnicy 24 centymetry:
SPÓD - CZYLI KOKOSOWA KRUSZONKA:
* 120 gramów wiórków kokosowych,
* 90 gramów płatków owsianych nie mielonych,
* 60 gramów masła,
* 4 łyżki cukru,
WYPEŁNIENIE:
* 750 mililitrów mleka,
* 50 gramów masła,
* 2 budynie bananowe lub waniliowe,
* 2 kopiate łyżki mąki kukurydzianej,
* łyżka żelatyny w proszku,
* 100 gramów cukru,
* 50 gramów kokosowych wiórków,
* 2 żółtka jaja kurzego,
* 3 duże banany,
1. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce.
2. Po dokładnym wyrobieniu palcami, rozprowadzamy kruszonkę na blaszce. Należy pamiętać, że jeżeli kleją nam się do ciasta paluszki - można je oprószyć (paluszki znaczy się), mąką ziemniaczaną.
3. Kokosowo kruszonkowy spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, masło, budynie, mąkę kukurydzianą, wiórki kokosowe i żelatynę.
5. Wszystkie składniki gotujemy ( ja gotuję w drugim naczyniu wypełnionym wodą co zapewnia mi brak grudek) do zgęstnienia. Ściągamy z ognia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy 2 żółtka i mieszamy energicznie.
6. Banany bierzemy i kroimy na talarki. Rozsypujemy na tarcie.
7. Tartę zalewamy ciepłym jeszcze budyniem :)
8. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi - lub ubitą śmietaną 30%.
9. Brat Bolozaura był zachwycony :) a TY ?
Takie egzotyczne połączenie smaków, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńNie takie egzotyczne :)
OdpowiedzUsuń