Ciastka w kratkę zawsze mnie fascynowały. Najczęściej jednak kratka była 1 na 1. Już wiem dlaczego XD zrobienie większej ilości kwadracików jest trudne i mozolne - jednak nie niemożliwe. Tego przykładem jest właśnie ten przepis. Wykonanie ciasteczek w wersji standardowej - mała kratka - jest bajecznie proste. Układanie kratki 3x4 jest trudne, mozolne i może się nie udać. Ja się porwałem na głęboką wodę - więc pozostawiam Tobie decyzję, którą wersję zrobisz :)
Składniki na 30 ciasteczek:
* 350 gramów mąki
* 150 gramów cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 2 żółtka,
* 200 gramów masła,
* 2 łyżki kakao,
* 2 łyżki śmietany 18%,
* po 50 gramów czekolady mlecznej i białej.
1. Mąkę, cukry, żółtka, proszek do pieczenia i masło - zagniatamy w misce. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 2 części - do jednej dodajemy stopioną białą czekoladę - i lekko podsypując mąką wyrabiamy.
2. Do drugiej części dodajemy mleczną (roztopioną czekoladę), kakao i śmietanę. Wyrabiamy.
3. Z każdego ciasta odcinamy kawałek - równy 1/3 części ciasta (to będzie nasza otulina). Pozostałe 2/3 ciasta wałkujemy.
4. Rozwałkowane ciasto dzielimy na paseczki o szerokości 1 centymetra.
5. Układamy naprzemiennie w dwóch rzędach - według schematu.
6. Obłożone ciastem szachownice - owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinkę.
7. Po tym czasie wałeczki kroimy na 2 centymetrowe (lub 1.5 centymetrowe) plasterki.
8. Ciasteczka rozkładamy na papierze do pieczenia.
9. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Studzimy.
10. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz