niedziela, 8 marca 2015

Onigiri czyli przysmak z ryżu na codzień i od święta - po japońsku

Onigiri (jap. 御握り o-nigiri, znane także jako o-musubi 御結び) - to popularna potrawa serwowana w Japonii. Onigiri robi się z ryżu, któremu nadajemy kształt trójkątny lub owalny. Oryginalnie czasami zawinięte są w nori (wodorosty). Dziś podaję przepis na ten tradycyjny japoński przysmak według podstawowej japońskiej receptury. Sposób wykonania jest prosty i mało skomplikowany. Różne wariacje smakowe można wprowadzić samemu - ja ze swojej strony także coś zamieszczę.







Składniki na około 15 sztuk:
* 400 gramów ryżu (najlepiej risotto lub sushi)
* 1/2 szklanki octu ryżowego
* 1/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki soli
* 1 arkusz nori (japońskie wodorosty)


1. Ryż płuczemy kilkukrotnie. Następnie zalewamy wodą i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie wylewamy wodę i wlewamy nową zimną (tak by poziom wody był 1,5cm nad ryżem).

 

2. Ryż solimy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (nie mieszając), tak by wchłonął całą wodę. Następnie naczynie zawijamy w ręcznik i zostawiamy na 5 min. pod kołderką.


3. W tym czasie robimy zalewę octową. Ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier.



4. Teraz należy zalewę dokładnie wymieszać z ryżem i ponownie odstawić pod kołdrę do ostygnięcia.


5. Mocząc co jakiś czas ręce w wodzie przystępujemy do formowania onigiri. Tradycyjnie uformowane są trójkątno-owalne.


6. Wodorosty kroimy na paski i zwilżone lepimy do naszych onigiri.


 7. ITADAKIMASU :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis