piątek, 13 marca 2015

Szarlotka tatrzańska

Dziś odwiedziny rodzinne. Dalecy bliscy przybyli z Wielkiej Brytanii. Czym można poczęstować tak miłych gości ? - tradycyjnie typowo polskim ciastem - szarlotką na przykład. Na ciepło z lodami i bitą śmietaną.... mniam, mniam. Ale żeby nie była nudna, to może jakieś jej wariacje? Zamiast typowej blaszki użyjmy blaszki do tarty, a sama szarlotka... dajmy szansę Szarlotce tatrzańskiej. Do niej jabłka nie są ścierane na tarce, ani zapiekane - a krojone w plasterki. Dodatkowo kasza manna wykorzystana w tym przepisie - to coś ode mnie :) Zapraszam do wykonania :)






Składniki na szarlotkę o średnicy 24 cm:
* 500 gramów mąki,
* 200 gramów masła,
* 2 łyżki śmietany 18%,
* 1/2 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek),
* 2 jajka, 
* 1 cukier waniliowy,
* proszek do pieczenia,
* cynamon w proszku,
* kasza manna,
* 6 dużych jabłek,
* cukier puder do jabłek,


 1. Mąkę, masło, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia, 2 łyżki cynamonu i jaja - umieszczamy w misce, siekamy i wyrabiamy.


2. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części - jedną część wkładamy do lodówki na 30 minut.


3. Drugą wylepiamy blaszkę - i również wkładamy do lodówki na 30 min.


4. Jabłka obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.


5. Na dno tarty wysypujemy 3 łyżki kaszy manny,


6. Na to nakładamy warstwę jabłek i posypujemy kaszą manną, cukrem pudrem i cynamonem.


7. Czynność powyższą powtarzamy 5-6 razy, aż się skończą jabłka,


8. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta.


9. Szarlotkę można ozdobić. Boki szarlotki smarujemy żółtkiem jaja kurzego, a samo ciasto nakłuwamy widelcem.


10. Pieczemy w temperaturze 150 stopni, około 45 minut,


11. Podajemy na ciepło z lodami, bądź na zimno :)


Wielkanocne Wypieki
Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda, goście musieli być zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis