piątek, 27 marca 2015

Tarta kokosowo bananowa na kokosowej kruszonce

Hej Wszystkim ^^ jeden dzień przerwy był. Ale koniec z tym ^^ dziś do Jaskini zawitał Gość specjalny - Brat Bolozaura :) Jest on wybitnym koneserem kokosa. Nalewka kokosowa mojego przepisu jest przez niego pożytkowana. Chciałem mu więc zrobić niespodziankę - specjalnie dla Niego opracowałem tartę do której użyję mnóstwo wiórków kokosowych. Sam smak kokosowy może być trochę mdławy - przełamałem go więc smakiem banana. Tak postał przepis na Tartę kokosowo bananową na kokosowej kruszonce :) Zapraszam - warto wykonać takie cudo :)   






Składniki na tartę o średnicy 24 centymetry:

SPÓD - CZYLI KOKOSOWA KRUSZONKA:

* 120 gramów wiórków kokosowych,
* 90 gramów płatków owsianych nie mielonych,
* 60 gramów masła,
* 4 łyżki cukru,

WYPEŁNIENIE:

* 750 mililitrów mleka,
* 50 gramów masła,
* 2 budynie bananowe lub waniliowe,
* 2 kopiate łyżki mąki kukurydzianej,
* łyżka żelatyny w proszku,
* 100 gramów cukru,
* 50 gramów kokosowych wiórków,
*  2 żółtka jaja kurzego,
* 3 duże banany,
 



1. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce.


2. Po dokładnym wyrobieniu palcami, rozprowadzamy kruszonkę na blaszce. Należy pamiętać, że jeżeli kleją nam się do ciasta paluszki - można je oprószyć (paluszki znaczy się), mąką ziemniaczaną.


 3. Kokosowo kruszonkowy spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.


 4. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier, masło, budynie, mąkę kukurydzianą, wiórki kokosowe i żelatynę.


5. Wszystkie składniki gotujemy ( ja gotuję w drugim naczyniu wypełnionym wodą co zapewnia mi brak grudek) do zgęstnienia. Ściągamy z ognia. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy 2 żółtka i mieszamy energicznie. 


6. Banany bierzemy i kroimy na talarki. Rozsypujemy na tarcie.
 

7. Tartę zalewamy ciepłym jeszcze budyniem :)


8. Przed podaniem dekorujemy wiórkami kokosowymi - lub ubitą śmietaną 30%.


9. Brat Bolozaura był zachwycony :) a TY ? 




Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

Drukuj przepis