poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i kruszonką

TRUSKAWKIIIIIIIIIIIIIIII <3 Uwielbiam, kocham, szanuję ^^ No to zaczynamy maraton truskawkowy :D Myślami błądziłem po tematyce nalewek truskawkowych - ale by umilić sobie modyfikowanie przepisów alkoholowych postanowiłem zrobić ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest słodkie, ma truskawki i chrupie lekko pod zębami gdy się go próbuje - BAJKA :D Polecam amatorom tych pysznych owoców - oraz polecam też tym, którzy jak mój brat nie lubią truskaw - do zastąpienia ich innymi owocami :D
Obiecuję również więcej przepisów - gdzie królewskie owoce będą numerem jeden ^^

 

 
 

Składniki na naprawdę dużą blachę 30x40cm:
CIASTO:
* 300g masła,
* 5 jaj,
* 2 i 1/2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  

KRUSZONKA:
* 50g masła,
* 1/2 szklanki cukru,
* 3/4 szklanki mąki,



1. Truskawki obieramy i myjemy - następnie osuszamy,


2. Jajka ubijamy z cukrem na sztywną masę,



3. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło i ubijamy je przez około 3 minuty,


3b. Teraz do masła dodajemy mąkę i miksujemy,


4. Do masła z mąką, należy dodawać po trochu masy jajecznej - ciągle miksując całość,


5. Gęste masło należy rozprowadzić na blaszce,


6. I nałożyć truskawki,


7. Masło na kruszonkę należy miksować z mąką i cukrem - i rozsypać po cieście,


8. Pieczemy całość przez około godzinę w temperaturze 160- 170 stopni, - ET VOILA - smacznego <3










Milion smaków truskawek

5 komentarzy:

  1. A mąkę w którym momencie dodać bo nie ma oniej ani słowa . a bym je zrobił na niedziele do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga dzięx - poprawione ^^ - mąka jest dodawana w punkcie 3b. ^^

      Usuń
    2. A niema sprawy . jutro to znaczy dziś rano biorę się za nie ;)

      Usuń
    3. I jak poszło ? udało się ciasto ? ;]

      Usuń
  2. Udało udało . Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis