Jak już wcześniej pisałem - sezon rabarbarowy jest w pełni. Pyszności z użyciem tego warzywa jest multum. Ja postanowiłem przetestować jednak przepis na ciasto z wpadającymi owocami - robione często przez moją mamę - z tym że musiałem wprowadzić modyfikacje. Powodem zmian w przepisie jest między innymi to że rabarbar puszcza dużo soku - a nie chcemy by nasze ciasto przemokło i się rozleciało. Dodatkowo jest to ciasto ucierane - co jest dobrą informacją - ponieważ tego typu ciasta nie są trudne. Dodatkowo przepis jest na dużą blachę 35x45 centymetrów. Zresztą zapraszam:
Składniki
* 6 jajek,
* 300g masła/margaryny,
* 1 i 1/2 szklanki cukru,
* 1,5 szklanki mąki pszennej (około 250g),
* 1/3 szklankę mąki ziemniaczanej (około 50g),
* cukier wanilinowy,
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka,
* około 0,8 kg rabarbaru - jest to masa przed obraniem,
* 2 banany
1. Rabarbar obieramy obieramy, myjemy i osuszamy,
2. Kroimy poprzecznie na 2cm kawałki
3. Masło ucieramy z masłem (około 7 minut),
4. Dodajemy po jajku - i po dodaniu każdego miksujemy 1-2 minut (ważne by nie szybciej),
6. ... dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia
7. Przygotowujemy otłuszczoną formę o wymiarach 35x45 wysypaną bułką. Wylewamy i równamy ciasto.
8. Teraz wtykamy rabarbar,
9. i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka),
10. Po tym czasie na wierzch nakładamy resztę rabarbaru i banany
11. Teraz ubijamy 5 białek - i ubijamy je z 0,5 szklanki cukru,
12. Nakładamy na ciasto,
13. I Pieczemy 5 minut w 220 stopniach, Voila :D
Coś wspaniałego - uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńGeneralnie placek został zjedzony po 2ch dniach - i to był dobry pomysł, bo przesiąkł trochę rabarbarem i zrobił się jeszcze wyborniejszy ^^ to taki mały tips dla Ciebie Gin - pozdrawiam ^^
OdpowiedzUsuń