poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Konserwowe ogórki Taty

Oto zdecydowaliśmy z Tatą, że podzielimy się z Wami naszą tajemną tajemnicą na wykonanie pysznych ogórków. Tajemnica polega na tym że ogórki w efekcie są konserwowe, a przez to na prawdę pycha. Receptura przechodzi u nas z pokolenia na pokolenie i tak mój dziadek przekazał ją mojemu tacie, a w efekcie wczoraj i ja się jej uczyłem. Korzystajcie więc, że sezon na ogórki w pełni i że przepis sprawdzony wiele razy. 

Wpis dedykuję Tacie Włodkowi który wykazał się niesamowitą cierpliwością przy robieniu przetworów ogórkowych ^^



Co potrzeba na wykonanie 10 litrowych słoików takich ogórków ? Niewiele:

 5 kilogramów ogórków (drobnych),

Zalewa:
* 3 litry wody,
* 1/2 litra octu 10%,
* 5 łyżek cukru,
* 3 łyżki soli
* Przyprawy do zalewy: 6 liści laurowych, 6 sztuk ziela angielskiego,  12 ziarenek pieprzu,

*Dodatkowo do słoiczków dajemy: pół ząbka czosnek, koper, plasterek marchwi, plasterek chrzanu,




Tajemnica też tkwi w soli - my używamy soli nie jodowanej - specjalnej do ogórków,


1. Ogórki myjemy porządnie zimną wodą,


2. Słoiki porządnie myjemy,


3.Równocześnie wkładamy do słoików czosnek, marchew, koper i chrzan na przemian z ogórkami (ściśle jak gra w tetris ^^),


4. I doprowadzamy do wrzenia zalewę,


5. Przygotowane ogórki w słoikach należy zalać wrzącą zalewą i zakręcić szczelnie każdy słoik,


6. Następnie w dużym garnku wkładamy gazetę lub papier (by słoiki nie pękły podczas gotowania), nalewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Litrowe słoiki pasteryzujemy przez 10 minut, mniejsze 7 minut,


7. Po wyjęciu, jeszcze ciepłe słoiki należy jeszcze raz dokręcić. 


8. Po całkowitym ostygnięciu należy sprawdzić czy wszystkie wieczka zostały "wciągnięte". Jeśli tak się nie stało należy sprawdzić słój lub zakrętkę pod względem szczelności - lub bezpośrednio wcinamy ^^. Ogórki są najlepsze na zimowe wieczory. Ot cała filozofia - Smacznego :D






Przetwory

1 komentarz:

Drukuj przepis