Długi weekend, majówka, wyjazd na wieś, posiadówy przy grillu. Tak oto maj zawitał do naszego życia. Na tę okazję proponuje czasochłonne, ale za to przepyszne ciasto. Znajdziemy w nim miks wszystkich smaków. Jest to tarta z Ajerkoniakiem. Nie słodzone ciasto kruche z kakao, delikatna gorzka czekoladowa pianka, kwaśnawo alkoholowe białe nadzienie ajerkoniakowe i słodka śmietana to gwarancja ciasta o niesamowitych walorach smakowych. Jest ono bardzo trwałe, a w przekroju cieszy oczy.
Dodatkowo ciasto wymaga ajerkoniaku, który można wykonać własnoręcznie. Wiec polecam wybrać się ze mną w tę kulinarną podróż ^^
SKŁADNIKI:
CIASTO KRUCHE NA TARTĘ:
wykonane z przepisu zamieszczonego na: http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html - z tym że wzbogacamy przepis o 2 łyżki kakao,
MASA CZEKOLADOWA CIEMNA:
* 200ml śmietany 30%,
* 250 serków mascarpone,
* 100g gorzkiej czekolady,
MASA AJERKONIAKOWA:
* 250-300g serka mascarpone,
* 250 ml ajerkoniaku (a na niego opcjonalnie 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka skondensowanego niesłodzonego (trzeba go zagotować wcześniej), 1/4 szklanki spirytusu),
* 100g białej czekolady,
WIERZCH:
*4 łyżki cukru pudru,
*1 łyżka żelatyny,
*400 ml śmietany 30%
1. Robimy tartę czekoladową - według przepisu http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html z dodatkiem kakao - około 2ch łyżek
2. Obciążamy i pieczemy według schematu w przepisie,
3. Robimy ajerkoniak - gotujemy i chłodzimy mleko skondensowane niesłodzone,
4. Ubijamy żółtka z cukrem na naprawdę gęstą masę,
5. Dolewamy do masy mleko - i łączymy,
6. Dolewamy do płynu spirytusu - należy robić to powoli, ciągle mieszając by spirytus nie zwarzył mleka,
7. Gotowy ajerkoniak wlewamy do butelki i chłodzimy,
8. Topimy czekoladę gorzką,
9. Ubijamy śmietanę 30%
10. Dodajemy, serek mascarpone i miksujemy,
11. Teraz powoli dodajemy płynną gorzką czekoladę,
12. Nakładamy na tartę,
13. Teraz masa z ajerkoniakiem,
Miksujemy serek mascarpone,
l4. Topimy białą czekoladę,
15. Miksujemy serek z ajerkoniakiem,
16. Dodajemy płynną białą czekoladę,
17. Nakładamy na tartę,
18. Powyższe czynności były wykonywane w Krakowie - resztę wykonam tu - Kuchnia Skomilniana ^^ domek letniskowy :D
19. Ubijamy teraz śmietanę 30% z cukrem pudrem,
20. Pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczonej żelatyny,
21. Napełniamy szprycę i dekorujemy,
22. Chłodzimy 3 godziny i podajemy ^^ SMACZNEGO :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz