Przepis dla Ciebie :)

sobota, 3 maja 2014

Tarta Ajerkoniakowa

Długi weekend, majówka, wyjazd na wieś, posiadówy przy grillu. Tak oto maj zawitał do naszego życia. Na tę okazję proponuje czasochłonne, ale za to przepyszne ciasto. Znajdziemy w nim miks wszystkich smaków. Jest to tarta z Ajerkoniakiem. Nie słodzone ciasto kruche z kakao, delikatna gorzka czekoladowa pianka, kwaśnawo alkoholowe białe nadzienie ajerkoniakowe i słodka śmietana to gwarancja ciasta o niesamowitych walorach smakowych. Jest ono bardzo trwałe, a w przekroju cieszy oczy.
Dodatkowo ciasto wymaga ajerkoniaku, który można wykonać własnoręcznie. Wiec polecam wybrać się ze mną w tę kulinarną podróż ^^


 

SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE NA TARTĘ:
 wykonane z przepisu zamieszczonego na: http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html  - z tym że wzbogacamy przepis o 2 łyżki kakao,

MASA CZEKOLADOWA CIEMNA:
* 200ml śmietany 30%,
* 250 serków mascarpone,
* 100g gorzkiej czekolady,

MASA AJERKONIAKOWA:
* 250-300g serka mascarpone,
* 250 ml ajerkoniaku (a na niego opcjonalnie 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki ciepłego mleka skondensowanego niesłodzonego (trzeba go zagotować wcześniej), 1/4 szklanki spirytusu), 
* 100g białej czekolady,

WIERZCH:
*4 łyżki cukru pudru,
*1 łyżka żelatyny,
*400 ml śmietany 30%



1. Robimy tartę czekoladową - według przepisu  http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html z dodatkiem kakao - około 2ch łyżek



2. Obciążamy i pieczemy według schematu w przepisie,

3. Robimy ajerkoniak - gotujemy i chłodzimy mleko skondensowane niesłodzone,

 4. Ubijamy żółtka z cukrem na naprawdę gęstą masę,


5. Dolewamy do masy mleko - i łączymy,

6. Dolewamy do płynu spirytusu - należy robić to powoli, ciągle mieszając by spirytus nie zwarzył mleka,

7. Gotowy ajerkoniak wlewamy do butelki i chłodzimy,
 

8. Topimy czekoladę gorzką,


9. Ubijamy śmietanę 30%


10. Dodajemy, serek mascarpone i miksujemy,


11. Teraz powoli dodajemy płynną  gorzką czekoladę,
  

   

 12.  Nakładamy na tartę,


13. Teraz masa z ajerkoniakiem,
Miksujemy serek mascarpone,


l4. Topimy białą czekoladę,


15. Miksujemy serek z ajerkoniakiem,

16. Dodajemy płynną białą czekoladę,
 

17. Nakładamy na tartę,

18. Powyższe czynności były wykonywane w Krakowie - resztę wykonam tu - Kuchnia Skomilniana ^^ domek letniskowy :D
  
19. Ubijamy teraz śmietanę 30% z cukrem pudrem,


20. Pod koniec ubijania  dodajemy rozpuszczonej żelatyny,

21. Napełniamy szprycę i dekorujemy,



22. Chłodzimy 3 godziny i podajemy ^^ SMACZNEGO :D






Na majówkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.

Drukuj przepis