Dziś byłem przywitać miesięczną Kruszynkę przecudowną (córkę mojej przyjaciółki Marty) - Julkę. ŁELKAM Julka na świecie ^^ Śliczna Panienka nie umie jeszcze jeść produktów innych niż płynne - ale Jej rodzice .... :)
Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty. Dziś polecam tartę rabarbarowo- bananową. Rabarbar zachwyca w tym wypieku lekkim kwaskowatym smakiem, banan natomiast go łamie swoją słodyczą. Jest to ciasto zawierające mało cukru białego - a słodzone jest przede wszystkim bananem. Połączenie tych dwóch składników "wypadło" przypadkowo - banan był pierwszym owocem, który wczoraj zobaczyłem w sklepie. Co potrzeba - chwilka czasu i nie wiele składników.
* 1 spód od tarty zrobiony według przepisu: http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/04/kruche-ciasto-na-tarte.html
* pół kostki masła,
* szklanka mąki pszennej,
* 1/5 szklanki cukru,
* 1 żółtko,
* 2 kg rabarbaru (przed obraniem),
* 3 łyżki bułki tartej,
* 3 łyżki cukru,
WYKONANIE:
1. Rabarbar dokładnie myjemy
2. Obieramy
3. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na najintensywniejszym ogniu 3 minuty. Odlewamy sok, który puścił rabarbar. Dodajemy bułkę tartą i gotujemy około 10 minut,
4. W między czasie, masło, mąkę, cukier i żółtko zagniatamy na ciasto,
5. Rabarbarową papkę studzimy,
6. I nakładamy na tartę
7. Teraz dajemy banany pokrojone w talarki,
8. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy ciasteczka,
9. I układamy na tarcie,
10. Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 220 stopni ^^
11. Smacznego ^^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz