niedziela, 5 kwietnia 2015

Babka drożdżowa, cztero smakowa - czyli mak, orzechy, czekolada i ser

Na Wielkanocnym stole jest na ogół wszystko co najlepsze. Co jednak, gdy nie można się zdecydować na to z jakim smakiem chcemy świętować ? Mnie się marzyła babka drożdżowa z czekoladą. Rodzice woleli z makiem lub serem białym. Od dawna też zabierałem się za zrobienie babki orzechowej. No kurczę czy trzeba z któregoś smaku rezygnować ? A może by tak połączyć wszystko w jedno ? co z tego wyjdzie ? Na te i inne pytania znalazła się odpowiedź :) Pamiętaj przepis jest tylko pozornie trudny :)





Składniki na dużą babę - 24 centymetrów średnicy:

Drożdżowe:
* 500 gramów mąki,
* 250 mililitrów mleka,
* 2 żółtka,
* 100 gramów masła,
* 100 gramów cukru,
* 50 gramów drożdży,
* cukier waniliowy.

Farsz makowy:
* 100 gramów maku,
* łyżka miodu,
* 250 mililitrów mleka,
* 3 łyżki kaszy manny,
* trochę alkoholu,

Farsz orzechowy:
* 100 gramów tartych orzechów,
* łyżka miodu,
* 250 mililitrów mleka,
* 3 łyżki kaszy manny,
* trochę alkoholu,

 Farsz serowy:
* 150 gramów sera białego,
* 2 łyżki dżemu,
* 2 łyżki kaszy manny,
* łyżka miodu,
* 1 żółtko.

 Farsz czekoladowy:
* 3 łyżki cacao,
* 125 gramów margaryny,
* 1/2 szklanka cukru,
* 5 łyżek mąki,
* 5 łyżek kaszy manny.


1. Wszystkie składniki farszów, mieszamy w osobnych miseczkach i odstawiam na bok :)
 




2. Do miski wlewamy rozrobione w ciepłym mleku drożdże, cukier i połowę mąki. Dajemy w ciepłe miejsce na 15 minut.


3. Teraz dodajemy żółtka, resztę mąki i roztopione masło. Wyrabiamy i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.


4. Powstałe ciasto dzielimy na 20 części.



5. Każdy kawałek wałkujemy, nakładamy farsz i kleimy jak pierożki.


6. W wysmarowanej i obsypanej bułką tartą formie do babki układamy pierożki i smarujemy od góry rozbełtanym żółtkiem... 1 rząd 1 rodzaj. Pierożki wszystkich rodzai, muszą być jeden na drugim.

 
7. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.



8. Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś podobne ciasto, nazywało się "drożdżowa babka amsterdamska", tyle, że zamiast czekolady miała nadzienie z dżemu. Właśnie sobie przypomniałam, że dotąd nie umieściłam tego przepisu na swoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nadrób teraz i podziel się linkiem :) w Święta czas leci powoli :)

      Usuń
  2. takiej nadzianej nigdy nie robiła, i zresztą tak samo nie próbowałam,świetna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli gdzieś liczy się smak i wygląd - to warto się pobawić w wykonanie jej :)

      Usuń
  3. Taka babka "na bogato", idealna na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis