piątek, 16 stycznia 2015

Babeczki z czkoladowym kremem i dżemikiem

Na specjalne zamówienie postanowiłem rozpracować przepis na babeczki z czekoladowym kremem. Babeczki wyszły kruche i delikatne. Krem natomiast jest mocno czekoladowy, lekko złamany dżemem. Polecam ten przepis gdy organizujesz przyjęcie, posiadówkę, domówkę. Nie ma co więcej pisać, czas je wykonać ^^
 


Ciasto:
* 8 dag cukru (1/3 szklanki)
* 25 dag mąki pszennej (półtora szklanki)
* 12 dag masła w temperaturze pokojowej
* 1 jajko
* 2 łyżki zimnej wody

Masa:

* 20 dag mlecznej czekolady,
* 8 dag cukru,
* 10 dag masła,
* 200 ml śmietany 30%,
* 2 żółtka,
* 3 łyżki żelatyny,

* Ulubiony dżem,



 1. Składniki na ciasto wkładamy do miski


2. Wyrabiamy,


3. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny,


4. Po wyjęciu z lodówki od razu wałkujemy na grubość około pół centymetra,


5. Wylepiamy ciastem foremki do babeczek,


6. Pieczemy. Przez pierwsze 10 minut pieczemy babeczki z obciążeniem (może to być ryż w foli), a następnie pieczemy jeszcze 15 minut bez obciążenia,



7. Międzyczasie topimy czekoladę, masło i cukier (na parze),


8. Do ostudzonej masy dodajemy  ubitą wcześniej śmietankę,


9. I żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie,


10. Na spód babeczki nakładamy konfiturę,


11. I zdobimy lekko ścinającym się, sztywnym kremem czekoladowym ( ja użyłem szprycy cukierniczej), SMACZNEGO :D




3 komentarze:

Drukuj przepis