niedziela, 31 maja 2015

Słodkie lody szpinakowe ze słonym akcentem w 10 minut + mrożenie

Ciąg dalszy konkursowych zmagań. Dziś proponuję mój autorski w 100% przepis :) Nie myślałem, że się uda - a raczej myślałem, że na pewno się nie uda. A jednak, bez użycia maszynki do lodów powstały pyszne i charakterne, kremowe lody :D Smak jest nie do opisania, nie mniej nie zdominował go szpinak na tyle by od razu odrzucić ten pomysł. Przepis dodatkowo jest do wykonania w 10 minut + czas na zmrożenie. Szczerze - nie spotkałem się w mieście z lodami o nawet zbliżonym składzie - więc tym bardziej zachęcam do wypróbowania tego przepisu. 





 Składniki na około 7 gałek lodów:
* 300 gramów świeżego szpinaku,
* 150 gramów serka feta firmy Apetina,
* 100 gramów serka mascarpone,
* 150 gramów śmietany 30%,
* 3 łyżki grysiku,
* 5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego,
* * łyżeczka cukru pudru.


1. Mleko skondensowane, ser feta i szpinak miksujemy blenderem. 




2. Do powstałej masy dosypujemy grysik.


3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do chwili uzyskania puszystej masy.



4. Do masy śmietanowej dodajemy masę szpinakową - łączymy ostrożnie.


5. Masę przelewamy do miski lub foremki i zostawiamy na parę godzin w zamrażalniku (nie jest konieczne wyciąganie jej i mieszanie podczas mrożenia).


6. Z powodu znacznej ilości wody w samym szpinaku, przed nałożeniem lodów należy wyciągnąć je jakieś 15 minut przed podaniem (wtedy możemy bez problemów formować gałki lodów) :) Smacznego :D




Akcja lodowa 2015"Czas na szpinak 5!"30 minut z Apetiną




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis