poniedziałek, 8 czerwca 2015

Jaglany krem kakaowo kokosowy

Dieta obejmująca zerowe spożywanie cukru białego nie dotyczy tylko sportowców i osób chcących stracić kilka centymetrów w pasie. Dietę taką muszą stosować osoby z różnymi schorzeniami, m.in. osoby cierpiące na schorzenie o nazwie candidoza. Postanowiłem tym razem zrobić ukłon w ich kierunku - by jednak i oni mieli odrobinę słodyczy w życiu ^^ Jako że w diecie tych osób nie można używać pieczywa, ryżu czy ziemniaków - deser jest wysokokaloryczny i umilający tę dietę :) Dziś przedstawiam więc pyszny i pożywny krem, który jest zdrowy i w zgodzie z dietą. Z tego też powodu do słodzenia nie można używać zwykłego cukru i niektórych produktów słodzących w tym ksylitolu, czy fruktozy - zastosowałem w przepisie stevie. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu - BO WARTO :D





Do przygotowania deseru potrzebne będzie:
* 2,5 szklanki wody,
* 1 szklanka kaszy jaglanej, 623 kcal, 18g białka, 128g węglowodanów, 5,2g tłuszczu,
* 100 gramów wiórków kokosowych, 660 kcal, 6,8g białka, 23g węglowodanów, 57g tłuszczu,
* 2 łyżki oleju ryżowego/kokosowego, 176 kcal, 0g białka, 0g węglowodanów, 19,5g tłuszczu,
* 3 łyżki stevii (lub do smaku), 118 kcal, 0g białka, 30g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 2 łyżki kakao, 52 kcal, 5,4g białka, 3,2g węglowodanów, 2g tłuszczu,
* sok z połowy cytryny.

Na całość przypada: 1629 kcal, 30g białka, 138g węglowodanów, 83,3g tłuszczu,


1. Wodę doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszę i gotujemy około 5 minut. Po 5 minutach, rondelek przykrywamy pokrywką i odstawiamy go na 20 minut.


2. Do ugotowanej kaszy, dodajemy resztę składników i miksujemy blenderem. Gotowy krem studzimy.


3. Deser można przechowywać w zamknięciu, aż tydzień. Ale czy tyle wytrzyma ? :D Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis