środa, 10 czerwca 2015

Ladoo - czli kuleczki z semoliny w stylu "Malowanego człowieka"

W książce Pettera Bretta "Wojna w blasku dnia" można się spotkać z bohaterami pochodzącymi iście z Baśni z tysiąca i jednej nocy. Książka ta jest kontynuacją kultowego już "Malowanego człowieka". Saga opowiada o świecie, w którym za dnia panuje ludzkość, w nocy zaś budzą się demony. Demony są przyporządkowane do żywiołów i mają wiele typów: drzewne, piaskowe, wiatru, umysłu itp. Przed władcami nocy, osady ludzkie chronione są przez wielkie kręgi runiczne. Wystarczy mała wyrwa w takiej barierze, by doszło do krwawej jatki. Arlen - tytułowy bohater - postanawia wytatuować runy na swoim ciele - co z  tego wynikło, sprawdźcie sami :) W kolejnych tomach książki poznajemy mieszkańców pustyni, którzy co noc stają do walki z demonami - i to im właśnie dedykuję tę słodyczkę :) 
Ladoo to słodkość zrobiona z semoliny. Są to słodkie kuleczki z żurawiną i migdałem. Jest to deser kuchni indyjskiej. Jak większość słodyczy z tych rejonów świata - Ladoo jest baaaardzo słodkie. Spróbuj sam :D




Składniki na około 10 - 12 sztuk:
* 1 szklanka semoliny,
* 30 gramów masła,
* 1/3 szklanki mleka,
* kopiata łyżka przyprawy do piernika,
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
* garść żurawiny suszonej,
* migdały w całości - tyle ile kuleczek.



1. Semolinę podsmażamy na maśle - około 3-4 minut. Zsypujemy do innego naczynia.


2. Żurawinę kroimy na małe kawałeczki.


3. Do naczynia w którym smażyliśmy semolinę wlewamy mleko i wsypujemy cukier, przyprawę do piernika oraz żurawinę. Wszystko gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy semolinę i mieszamy. Masę odstawiamy na 1-2 godziny (by zgęstniała). Formujemy kuleczki.


4. W kuleczki wciskamy migdał. Chłodzimy i podajemy gościom :D Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Kuleczki wyglądają smakowicie, ale powieść zaciekawiła mnie jeszcze bardziej :) Uwielbiam takie baśniowe historie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis