sobota, 23 maja 2015

Pasiasty, różowy tort "Prosiaczek" z powieści "Kubuś Puchatek"

Moja koleżanka Ewa  właśnie dziś ma Wieczór Panieński. Organizatorki wieczoru wiedziały bardzo dobrze, że Ewa utożsamia się z Prosiaczkiem - mieszkańcem Stumilowego Lasu - z powieści Kubuś Puchatek. Zostało mi zlecone nie lada wyzwanie. Pierwszy raz bowiem wykonywałem tak skomplikowany rysunek na torcie. Wynik możecie ocenić sami - a także możecie i Wy wykonać taki tort, dla swojego dziecka (na dzień dziecka), lub dla prawdziwego fana/fanki Prosiaczka. Tort utrzymany został w różowej kolorystyce, ponieważ sam Prosiaczek jest różowy. Dodatkowo jest to bardzo ciepła i kochająca innych postać - w związku z tym pokusiłem się o elementy takie jak cukrowe serduszka. Ewcia mam nadzieje że pomysł i wykonanie Ci się spodoba. Szalonego Wieczoru Panieńskiego Ci życzę :*




Składniki na tort o średnicy 24/26 centymetrów:
Ciasto Zebra: 
* 600 gramów mąki (5 szklanek) + 4 łyżki + 3,5 łyżki,
* 1 szklanka mleka
* 1 szklanka wody,
* 2 szklanki oleju,
* 10 jaj,
* 3 szklanki cukru,
* 1 cukier waniliowy,
* 6 łyżeczek proszku do pieczenia,
* barwnik różowy.

Dżem czekoladowy:
* 100 gramów czekolady,
* 300 gramów dżemu porzeczkowego.

Masa 1:
* 200 gramów masła,
* 1,5 szklanki cukru pudru,
* 1 łyżka wody.

Lukier plastyczny:
* 50 mililitrów wody,
* 3 łyżki żelatyny,
* 3 łyżki glukozy,
* 400 gramów cukru pudru
* 300 gramów maki ziemniaczanej,
 * barwnik różowy.

Masa 2:
* 200 gramów masła,
* 1,5 szklanki cukru pudru,
* barwnik różowy.

Wykończenie prosiaczka:
* 100 gramów czekolady,
* 10 serduszek cukrowych.


1. Jajka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej, do chwili, aż  masa będzie gęsta (około 10 minut).


2. Do masy dolewamy kolejno mleko, wodę, a następnie olej. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem.


3. Powstałą masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy 4 łyżki mąki, do drugiej 3,5 łyżki mąki +  barwnik różowy.


4. Na środek formy nakładamy 3 łyżki białego ciasta. Na nie nakładamy 3 łyżki różowego. Czynność tą powtarzamy do chwili gdy ciasta nam zabraknie.


5. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut, przykrywając folią aluminiową (do suchego patyczka).


6. Wystudzone ciasto dzielimy na pół. W rondelku, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dżemem. Przekładamy jeszcze ciepłą masą biszkopt.

 


7. W misce miksujemy składniki na  masę maślaną 1 - do chwili uzyskania puszystego kremu. Kremem smarujemy tort.


 8. Ze składników przeznaczonych na lukier plastyczny, wykonujemy biały lukier plastyczny według przepisu znajdującego się po tym linkiem: http://bolozaurowesmaczki.blogspot.com/2014/10/tort-dyniowy-czyli-happy-halloween.html  . Następnie gotowym lukrem obkładamy tort.


9. Ścinki pozostałego lukru dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy barwnik tak by powstał kolor intensywnie różowy. Do drugiej części dodajemy barwnik  tak by powstał kolor bladoróżowy.


10. Lukry wałkujemy. Z ciemniejszego wykrawamy uszy, ryjek i brzuszek. Z jaśniejszego główkę i rączki.

  

 11. Za pomocą wody lepimy powstałe elementy z naszym tortem.


12. Pisakiem cukierniczym do czekolady (bądź długą wykałaczką), roztopioną czekoladą (w kąpieli wodnej) należy obrysować kontury prosiaczka, namalować elementy twarzy i wykonać pasowanie brzuszka. Za pomocą czekolady można też wykonać napisy i przytwierdzić cukrowe serduszka.


13. Na koniec miksujemy składniki masy maślanej 2, a następnie za pomocą rękawa cukierniczego wykonujemy zdobienia - powstałą masą.


14. Gotowy tort chłodzimy kilka godzin w lodówce. Po tym czasie solenizant może go zobaczyć :D
      Pysznej zabawy!!!






3 komentarze:

  1. Cudownie wygląda! Szkoda, że u mnie w rodzinie sami chłopcy i różowy tort nie przejdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Albo pomyśleć o Tygrysku i jego kolorystyce

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis