poniedziałek, 23 marca 2015

Drożdżowe mocno cynamonowe zawijańce z jabłkiem i serem

Piłem ostatnio w bardzo miłym towarzystwie dużą kawę z cynamonem. Cynamon - uwielbiam go. Dlatego postanowiłem wykorzystać go do wykonania następnego wypieku. Myślałem chwilę, co by oddało jego aromat najbardziej. Drożdżowe ciasto. Tak, to był dobry trop. Jak cynamon, to nie może zabraknąć i jabłek. Mamy jabłka, cynamon, drożdże. Co zrobić by drożdżowe było wilgotne? -  dodać nabiał. Ser chudy - kolejny składnik. Moją wkładkę zwiąże grysik, i żółtka, a do przełamania smaku użyję suszonej wiśni. Tak zwykle odbywa się komponowanie nowych przepisów w Jaskini Bolozaura :) dzięki takim ''myślenicom'' tym razem powstał przepis na - Drożdżowe mocno cynamonowe zawijańce z jabłkiem i serem :)  








Składniki na 8 sztuk zawijańców w blasze 30x40 centymetrów:
CIASTO:
* 200 mililitrów mleka,
* 75 gramów masła,
* 400 gramów mąki pszennej,
* 2 łyżki cynamonu,
* 50 gramów drożdży,
* 50 gramów cukru,
* 2 żółtka,
* sok z jednej mandarynki,
* cukier waniliowy i proszek do pieczenia,

FARSZ:
* 250 gramów sera chudego,
* 3 średnie jabłka,
* 2 żółtka,
* 3 łyżki kaszy manny,
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 3 łyżki cynamonu,
* garść suszonych wiśni.



1. Masło podgrzewamy z mlekiem na małym gazie. Po ostudzeniu rozpuszczamy w nim drożdże z dwoma łyżkami cukru. Na koniec dodajemy pół mąki i mieszamy. Tak powstały zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia - na 15 minut.



2. Do miski wsypujemy pozostałe składniki ciasta, dodajemy zaczyn i wyrabiamy podsypując mąką do chwili, aż ciasto będzie odchodzić od palców. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.



3. W międzyczasie do miseczki wkładamy kawałki obranego jabłka, żółtka i resztę składników farszu (prócz wiśni). Miksujemy blenderem.


4. Do farszu dodajemy garść wiśni suszonych.


5. Wyrośnięte  ciasto rozwałkowujemy na grubość 2,5 centymetrów.


6. Nakładamy farsz jak na zdjęciu, a boki smarujemy żółtkiem (to będzie nasz "klej").


7. Rolujemy - tak by część z żółtkami była na zewnątrz.
 

8. Kroimy na 8 części i przekładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut.


9. Wyrośnięte zawijańce, smarujemy mlekiem i pieczemy w 180 stopniach - około 20-22 minuty.


10. Ciepłe podajemy z mlekiem, zimne z kawą :)



11. Smacznego :)






Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

2 komentarze:

  1. Drożdżówki same w sobie są wspaniałe! A co dopiero + cynamon?... Muszą być niesamowite w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zblendowany farsz nadaje wilgoć i wyciąga smak cynamonowy - drożdżówki pachną super :)

      Usuń

Drukuj przepis