czwartek, 14 maja 2015

Trufle kokosowe na likierze orzechowym

Wczoraj zamieściłem czekoladki, które zawsze się udają - nieważne jak mało "talentu cukierniczego" posiadasz. Niestety okazało się, że nie wszystkim przypadła do gustu forma czekoladek. Dziś zamieszczam w takim razie Trufle kokosowe na likierze orzechowym. Wyglądem przypominają klasyczne sklepowe trufle - ale domowy smak, przebija je o głowę. Dzięki zastosowaniu serka Mascarpone, trufelki są delikatne i rozpływają się w ustach. Dodatek likieru orzechowego, nadaje im charakter i delikatny orzechowy posmak. Wiórki kokosowe użyłem, by pobawić się fakturą wewnętrzną czekoladki. Spróbuj samemu wykonać swoje Trufle :)



Składniki na 25 trufli:
* 250 gramów serka Mascarpone,
* tabliczka gorzkiej czekolady (90-100 gramów),
* 130 gramów biszkoptów,
* 3/4 szklanki wiórków kokosowych,
* 5 łyżek likieru orzechowego - ja użyłem domowego wyrobu.

* Kakao do zdobienia.


1. Biszkopty rozdrabniamy blenderem na mąkę.


2. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce/kąpieli wodnej.


3. Dokładnie łączymy serek z czekoladą.


4. Teraz do masy dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy łyżką. Z masy nabieramy na dłoń porcje wielkości orzecha włoskiego. Formujemy kuleczki.


5. Przygotowujemy także osobną miseczkę z kakao (posłuży ono do ozdobienia naszych trufli).


6. Gotowe trufelki odkładamy na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Odstawiamy nasze gotowe maleństwa do lodówki na minimum 2 godzinki. 


7. Podajemy i cieszymy się ich niezwykłym smakiem :) Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Nie umiem się oprzeć takim małym słodkościom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczne przepisy wieją nudą, ale i zauroczyć potrafią smakiem :D

      Usuń

Drukuj przepis