Placuszki racuszki lalala. Tak właśnie, dziś postanowiłem zrobić racuszki - ale inne niż zwykle. Drożdżowe racuszki brzmiało zachęcająco. Zmodyfikowałem lekko przepis oryginalny na racki i się udało. Mimo długiego czasu smażenia na małym ogniu, wyszły małe dzieła sztuki :) Zachęcam wykonania i polecam ten przepis :)
Składniki na 15 placuszków:
* 500 gramów mąki pszennej,
* 1,5 szklanki ciepłego mleka,
* opakowanie drożdży instant,
* 2 jajka,
* 2 łyżki cukru,
* 2 łyżki oleju
* łyżka cynamonu,
* szczypta soli.
* 2-3 jabłuszka.
1. Składniki suche mieszamy w misce.
2. Dodajemy składniki mokre i miksujemy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Jabłka obieramy i kroimy.
4. Po tym jak ciasto dwukrotnie zwiększy objętość - łączymy je z masą (nie martwcie się jeżeli masa nie przykleja się do jabłek).
5. Na rozgrzanej patelni - za pomocą mokrej łyżki formujemy placuszki. Pieczemy na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). Dlaczego tak długo ? By dać ciastu możliwość wyrośnięcia, oraz by placuszki się dobrze upiekły w środku.
6. Gotowe racuchy drożdżowe odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i jemy :D Smacznego :)
Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZ miłości do drożdży <3 :D
Usuń