wtorek, 12 maja 2015

Placuszki / racuszki drożdżowe z jabłkami

Placuszki racuszki lalala. Tak właśnie, dziś postanowiłem zrobić racuszki - ale inne niż zwykle. Drożdżowe racuszki brzmiało zachęcająco. Zmodyfikowałem lekko przepis oryginalny na racki i się udało. Mimo długiego czasu smażenia na małym ogniu, wyszły małe dzieła sztuki :) Zachęcam wykonania i polecam ten przepis :)





Składniki na 15 placuszków:
* 500 gramów mąki pszennej,
* 1,5 szklanki ciepłego mleka,
* opakowanie drożdży instant,
* 2 jajka,
* 2 łyżki cukru,
* 2 łyżki oleju
* łyżka cynamonu,
* szczypta soli.

* 2-3 jabłuszka.


1. Składniki suche mieszamy w misce.


2. Dodajemy składniki mokre i miksujemy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.


 3. Jabłka obieramy i kroimy.


4. Po tym jak ciasto dwukrotnie zwiększy objętość - łączymy je z masą (nie martwcie się jeżeli masa nie przykleja się do jabłek).



5. Na rozgrzanej patelni - za pomocą mokrej łyżki formujemy placuszki. Pieczemy na małym ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony (najlepiej pod przykryciem). Dlaczego tak długo ? By dać ciastu możliwość wyrośnięcia, oraz by placuszki się dobrze upiekły w środku.


6. Gotowe racuchy drożdżowe odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i jemy :D Smacznego :)




2 komentarze:

Drukuj przepis