środa, 6 maja 2015

Drożdżówki kokosowo - serowe z ajerkoniakiem

Na majówkę, oprócz kokosanek - wziąłem i zrobiłem te oto pyszne drożdżówki. Świetnie nadały się do porannej kawy, o wschodzie słońca, pitej na werandzie wśród kwiatów. Plus robienia drożdżówek w tym kształcie jest taki - że ciasta i farszu jest 50:50. Dodanie ajerkoniaku świetnie podkreśla smak kokosowych wiórków i nadaje serowemu farszowi, odpowiedniego, słodkiego charakteru. Najlepiej użyć ajerkoniaku, gęstego, robionego w domowym zaciszu :)




Składniki na około 20 sztuk:
CIASTO:
* 600 gramów mąki pszennej,
* 50 gramów drożdży,
* 7 łyżek cukru,
* 250 mililitrów mleka,
* 2 całe jaja,
* 100 gramów roztopionego masła.

FARSZ:
* 400 gramów sera białego w kostce,
* 2 jaja,
* 5 łyżek cukru,
* 200 gramów wiórków kokosowych,
* 4 łyżki mleczka kokosowego w proszku (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem),
* 150 mililitrów ajerkoniaku.


1. W ciepłym mleku, rozpuszczamy: drożdże, cukier i 5 łyżek mąki - odstawiamy na 5 minut.


2.  Do osobnej miski wkładamy wszystkie składniki farszu.


3. Używając blendera - miksujemy całość na gładką masę.


4. Do reszty mąki przeznaczonej na ciasto, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.


5. Ciasto wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy mniejsze prostokąty ( o wymiarach 10 na 15 centymetrów.



6. Na prostokącik nakładamy farsz i zwijamy wzdłuż dłuższego boku.


 7. Powstały wałeczek nacinamy.


8. Pleciemy warkoczyk.


9. Gotowe drożdżówki, układamy na papierze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym żółtkiem :)


10. Pieczemy koło 20 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)


Wiosenne słodkości!

1 komentarz:

Drukuj przepis