Składniki na około 20 sztuk:
CIASTO:
* 600 gramów mąki pszennej,
* 50 gramów drożdży,
* 7 łyżek cukru,
* 250 mililitrów mleka,
* 2 całe jaja,
* 100 gramów roztopionego masła.
FARSZ:
* 400 gramów sera białego w kostce,
* 2 jaja,
* 5 łyżek cukru,
* 200 gramów wiórków kokosowych,
* 4 łyżki mleczka kokosowego w proszku (można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem),
* 150 mililitrów ajerkoniaku.
1. W ciepłym mleku, rozpuszczamy: drożdże, cukier i 5 łyżek mąki - odstawiamy na 5 minut.
2. Do osobnej miski wkładamy wszystkie składniki farszu.
3. Używając blendera - miksujemy całość na gładką masę.
4. Do reszty mąki przeznaczonej na ciasto, dodajemy rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
5. Ciasto wałkujemy na prostokąt z którego wycinamy mniejsze prostokąty ( o wymiarach 10 na 15 centymetrów.
6. Na prostokącik nakładamy farsz i zwijamy wzdłuż dłuższego boku.
7. Powstały wałeczek nacinamy.
8. Pleciemy warkoczyk.
9. Gotowe drożdżówki, układamy na papierze do pieczenia i smarujemy rozbełtanym żółtkiem :)
10. Pieczemy koło 20 minut w temperaturze 170 stopni. Smacznego :)
Musiały smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń