poniedziałek, 25 maja 2015

Batoniki biszkoptowe dla sportowców i diabetyków

Dziś postanowiłem zrobić  coś  dla ciężko  ćwiczących  znajomych.  Pomyślałem o batonikach - mięciutkich i pulchnych. Konsystencji biszkoptowej i sprężystej. Batoniki można podawać w wersji light jako ciasto, lub w wersji ekskluzywnej - oblane gorzką czekoladą. Może i nie wyglądają specjalnie - ale w smaku są wyśmienite. Nadmieniam także, że do ich wykonania nie potrzeba słodzików - a i tak wychodzą pyszne :D Zapraszam do wykonania własnych batoników biszkoptowych dla sportowców i diabetyków. PS. Bakalie można dodać według uznania - jest tu dowolność (zgodnie z sumieniem).



Składniki na około 10 batoników:
* 3 białka jaj -  48 kcal, 11,8g białka, 9g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 120gramów odżywki białkowej (najlepiej czekoladowej), - 451 kcal, 107,8g białka, 3g węglowodanów, 4g tłuszczu,
 * 1 banan -162kcal, 2g białka, 36,4g węglowodanów, 0,6g tłuszczu,
* 120gramów serka homogenizowanego 0% - 70 kcal, 9,5g białka, 7,5g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 45 gramów wiórków kokosowych - 273 kcal, 2,5g białka, 12g węglowodanów, 9,5g tłuszczu,
* 100 gramów orzechów ziemnych bez soli -  603 kcal, 26g białka, 14g węglowodanów, 50g tłuszczu,
* 50 gramów migdałów -  236kcal, 10g białka, 10g węglowodanów, 25g tłuszczu,
* 30g siemienia lnianego -160 kcal, 5,5g białka, 9g węglowodanów, 12,7g tłuszczu,
* łyżka kakao.

Na całość - przyjmując moje bakalie przypada: 2003 kcal, 175g białka, 126g węglowodanów, 102g tłuszczu,


OPCJONALNIE: 150g czekolady gorzkiej 90% + 80 gramów serka 0% (jako polewa)



1. Banana rozgniatamy z białkami jaja kurzego.


2. Dodajemy serek, kakao, białko w proszku  i mieszamy.


3. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Wlewamy do brytfanki 30 centymetrów.


4. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.


5. Po porządnym wystudzeniu, ciasto kroimy na kawałki.


6. Jeśli dieta nam pozwala, rozpuszczamy czekoladę i serek w kąpieli wodnej - tak powstałą masą oblepiamy batoniki.


7. Po stężeniu masy batoniki są gotowe :D Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis