Dziś postanowiłem zrobić coś dla ciężko ćwiczących znajomych. Pomyślałem o batonikach - mięciutkich i pulchnych. Konsystencji biszkoptowej i sprężystej. Batoniki można podawać w wersji light jako ciasto, lub w wersji ekskluzywnej - oblane gorzką czekoladą. Może i nie wyglądają specjalnie - ale w smaku są wyśmienite. Nadmieniam także, że do ich wykonania nie potrzeba słodzików - a i tak wychodzą pyszne :D Zapraszam do wykonania własnych batoników biszkoptowych dla sportowców i diabetyków. PS. Bakalie można dodać według uznania - jest tu dowolność (zgodnie z sumieniem).
Składniki na około 10 batoników:
* 3 białka jaj - 48 kcal, 11,8g białka, 9g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 120gramów odżywki białkowej (najlepiej czekoladowej), - 451 kcal, 107,8g białka, 3g węglowodanów, 4g tłuszczu,* 1 banan -162kcal, 2g białka, 36,4g węglowodanów, 0,6g tłuszczu,
* 120gramów serka homogenizowanego 0% - 70 kcal, 9,5g białka, 7,5g węglowodanów, 0g tłuszczu,
* 45 gramów wiórków kokosowych - 273 kcal, 2,5g białka, 12g węglowodanów, 9,5g tłuszczu,
* 100 gramów orzechów ziemnych bez soli - 603 kcal, 26g białka, 14g węglowodanów, 50g tłuszczu,
* 50 gramów migdałów - 236kcal, 10g białka, 10g węglowodanów, 25g tłuszczu,* 30g siemienia lnianego -160 kcal, 5,5g białka, 9g węglowodanów, 12,7g tłuszczu,
* łyżka kakao.
Na całość - przyjmując moje bakalie przypada: 2003 kcal, 175g białka, 126g węglowodanów, 102g tłuszczu,
1. Banana rozgniatamy z białkami jaja kurzego.
2. Dodajemy serek, kakao, białko w proszku i mieszamy.
3. Dodajemy bakalie. Mieszamy. Wlewamy do brytfanki 30 centymetrów.
4. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
5. Po porządnym wystudzeniu, ciasto kroimy na kawałki.
6. Jeśli dieta nam pozwala, rozpuszczamy czekoladę i serek w kąpieli wodnej - tak powstałą masą oblepiamy batoniki.
7. Po stężeniu masy batoniki są gotowe :D Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz