niedziela, 10 maja 2015

Lody czekoladowe - bez użycia maszynki do lodów

Postanowiłem tym razem zrobić coś, czego jeszcze nigdy nie robiłem - LODY :) Niestety, okazało się że żeby zrobić dobre lody - trzeba mieć maszynkę do robienia lodów. Czy na pewno ? Ja uważam że nie :) Oto przepis na lody czekoladowe, które nie wymagają mieszania podczas mrożenia :) Dodatkowo korzystając z możliwości - przepis ten weźmie udział w konkursie Goplany :) Trzymajcie kciuki :D





Składniki na brytfankę - keksówkę 30 centymetrów:
* 450 gramów mleczka skondensowanego słodzonego,
* 550 mililitrów śmietanki 30%,
* 2 czekolady gorzkie Goplana,
* 3 łyżki cukru pudru,
* 2 kopiate łyżki kakao.




1. Mleczko skondensowane należy dokładnie wymieszać z kakao.


2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę.


3. Czekoladę (jedną tabliczkę) topimy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. Przestudzoną czekoladę mieszamy z mleczkiem skondensowanym.


4. Drugą tabliczkę czekolady siekamy na dość grube kawałki.


 5. Ubitą śmietankę łączymy z mleczkiem z kakao za pomocą łyżki.


6. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.


7. Tak przygotowaną masę wlewamy do brytfanki wyłożonej folią, aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin.


8. Po tym czasie gotowe lody można nałożyć do pucharków i delektować się ich mocno czekoladowym smakiem :) Polecam :D


Z czekoladową nutą
Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis