Słodkości na ostro zawsze przyciągały moją uwagę. Zaczęło się od spróbowania lodów na ostro w jednej z krakowskich kawiarni. Postanowiłem wypróbować ostre przyprawy w mojej kuchni. Tak powstały Diabelskie trufle z pieprzem cayenne. Przepis udany. Słodki smak miesza się z piekielną ostrą nutką. Nie pisząc więcej zapraszam do wypróbowania przepisu. Przypominam że ilość przyprawy można dowolnie zmieniać w zależności od gustu :))
Składniki na 40 trufli:
- 200 gramów gorzkiej czekolady,
- 200 mililitrów mleka,
- 50 g masła,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 3 szklanki mleka w proszku (około 300 gramów),
- 100 g pokruszonych herbatników,
- 1 szklanka słonecznika,
- 2 łyżki pieprzu cayenne,
1. Mleko, cukier i masło topimy w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy tak by jak najwięcej granulek się rozpuściło.
3. Wlewamy czekoladę i wsypujemy biszkopty pokruszone na pył oraz słonecznik. Miksujemy.
4. Na koniec dodajemy pieprz lub ostrą paprykę w proszku.
5. Formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w mieszance kokosowych wiórek i słodkiej papryki.
6. Gotowe trufle wstawiamy na godzinkę do lodówki. Smacznego i ostrego :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz