sobota, 16 maja 2015

Diabelskie trufle z pieprzem cayenne

Słodkości na ostro zawsze przyciągały moją uwagę. Zaczęło się od spróbowania lodów na ostro w jednej z krakowskich kawiarni. Postanowiłem wypróbować ostre przyprawy w mojej kuchni. Tak powstały Diabelskie trufle z pieprzem cayenne. Przepis udany. Słodki smak miesza się z piekielną ostrą nutką. Nie pisząc więcej zapraszam do wypróbowania przepisu. Przypominam że ilość przyprawy można dowolnie zmieniać w zależności od gustu :))





Składniki na 40 trufli:                                                                                                                 

  • 200 gramów gorzkiej czekolady,
  • 200 mililitrów mleka,
  • 50 g masła,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 szklanki mleka w proszku (około 300 gramów),
  • 100 g pokruszonych herbatników,
  • 1 szklanka słonecznika,
  • 2 łyżki pieprzu cayenne,
* Słodka papryka z kokosowymi wiórkami do obtoczenia :)


1. Mleko, cukier i masło  topimy w kąpieli wodnej.


2. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy tak by jak najwięcej granulek się rozpuściło.


3. Wlewamy czekoladę i wsypujemy biszkopty pokruszone na pył oraz słonecznik. Miksujemy.


 


4. Na koniec dodajemy pieprz lub ostrą paprykę w proszku.


5. Formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy w mieszance kokosowych wiórek i słodkiej papryki.


6. Gotowe trufle wstawiamy na godzinkę do lodówki. Smacznego i ostrego :D



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis