wtorek, 11 listopada 2014

Staropolskie Rogale Świętomarcińskie z Nadzieniem Orzechowym

Dziś co prawda Marcin na białym koniu nie przyjechał (ale to dla niektórych dobrze, ponieważ ten fakt zwiastuje lekką zimę), ale nie da się ukryć, że dziś oprócz Święta Niepodległości, także Święto Marcińskie. Rogal Marciński to rogal z nadzieniem z białego maku, przygotowywany w Poznaniu i okolicach ( jest to dzisiejsza regułka). Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub ciasta zwijanego w rogi. Kościół przejął ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina, zaś kształt ciasta interpretowano jako kształt podkowy, którą miał zgubić koń świętego.
     Dawno temu jednak białego maku nie dodawano do wypieku. Rogale były wypełniane nadzieniem na bazie orzechów. Za tym przykładem postanowiłem specjalnie dla Was opracować przepis na Staropolskie Rogale Świętomarcińskie z Nadzieniem Orzechowym.






Składniki na około 10 - 12 rogali :

Ciasto:
* 200 mililitrów mleka,
* 0,6 kilograma mąki,
* 70 gramów cukru,
* 50 gramów masła,
* 2 jaja,
* 50 gramów drożdży,

* 200 gramów masła do wwałkowania,

Farsz:
* 150 herbatników typu ptiber,
*  100 gramów cukru,
* 3 łyżki miodu,
* 50 gramów masła,
* 200 gramów orzechów bez skórki (ja użyłem migdałów),
* 100 gramów rodzynek,
* 2 jaja,

Lukier
* 100 gramów cukru pudru,
* 1 łyżka wrzątku,
* płatki migdałowe do posypania rogali,


   Na początku masło do ciasta (200 gramów) wkładamy do zamrażalnika, i
  
1. Przygotowujemy farsz.


2. Migdały siekamy z herbatnikami (najlepiej blenderem),

 

3. Na patelni roztapiamy masło i  wsypujemy proszek orzechowy, cukier, miód i rodzynki. Smażymy 5 minut. Po tym czasie dodajemy jajka i dzięki temu uzyskujemy masę o właściwej konsystencji,

 


 4. Teraz kolej na ciasto. Robimy zaczyn. Do miski z odmierzonych wcześniej porcji, wsypujemy 100 gramów mąki, 3 łyżki cukru i wlewamy mleko o temperaturze 37 stopni z rozpuszczonymi w nim drożdżami, [odstawiamy na 20 minut],




5. Dodajemy resztę składników, w tym 50 g roztopionego masła i wyrabiamy. Po tym odstawiamy na kolejne 20 minut,


6. Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 centymetrów,


7. Ścieramy na 2/3 powierzchni ciasta masło (200 gramów),


8. Teraz ciasto składamy w kopertę,


9. I delikatnie wałkujemy na kwadrat o grubości 7-8 centymetrów,


10 Zwijamy ciasto ponownie w kopertę, zawijamy w folię i wkładamy na 40 minut do lodówki,


11. Po wyciągnięciu ciasto ponownie wałkujemy i składamy w kopertę (dzięki temu zabiegowi powstaną warstwy), a czynność powtarzamy jeszcze 3 razy,


12. Po wałkowaniu ostatnim władamy ciasto na noc do lodówki,


13. Rano wałkujemy na 2-3 centymetry,



14. Kroimy trójkąty,



15. Nakładamy farsz i rolujemy,


16. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie

17. Lukrujemy (cukier puder rozrabiamy z wodą) i posypujemy migdałami,






smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis